Uue võimuliidu plaanid tõmbasid hotelliehitusele pidurit

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui analüüsid näitavad, et Ülikooli 14 hotelli valmis ehitamine eri pruugi olla rentaabel, võib ees seista ehitusplatsi ja sealhulgas ajaloolise hoone fassaadi konserveerimine.
Kui analüüsid näitavad, et Ülikooli 14 hotelli valmis ehitamine eri pruugi olla rentaabel, võib ees seista ehitusplatsi ja sealhulgas ajaloolise hoone fassaadi konserveerimine. Foto: Kristjan Teedema

Uue võimukoalitsiooni kavatsus tõsta majutusasutuste käibemaksu on seadnud kahtluse alla Tartusse Pirogovi platsi kõrvale hotelli ehitamise mõttekuse ja omanik ei kiirusta järgmise etapi ehituslepinguid sõlmima.

«Peame nüüd tõsiselt analüüsima, sellega tegeleme ja praegu on ehitus peatatud,» ütles Toomemäe Kinnisvara juhataja Ain Tammvere. «Osa ehitusasjugi on ära viidud. Asjad on pakitud ja plats on puhas.»

Tammvere selgitusel on hotelli ehituse jätkamise küsitavaks muutnud uue koalitsiooni plaanitav majutusasutuste käibemaksuerisuse kaotamine, mille tulemusel senise üheksa protsendi asemel oleks käibemaks 20 protsenti.

Küsimuse ei ole üksnes selles, et maksutõusu võrra läheb teenus kallimaks ja väheneb tulu, vaid ka selles, kuidas see mõjutab klientide käitumist. Kui palju jääb tulemata välisturiste, kui palju otsustavad Eesti ettevõtted ja asutused oma üritusi ära jätta, sest kulud kasvavad.

«Ma ütleks, et maksude ja aktsiisidega ettevõtjate kulubaasi suurendamine on murettekitav,» sõnas Tammvere.« Ettevõtja vaatab tavaliselt kahte asja - tulunumbrit ja kulunumbrit. Kui tahad kulutada, pead rohkem raha teenima. Kui raha teenida ei oska, pead kulusid kokku tõmbama. Kui ei oska ja ei saa ja turuolukord on muutunud, tuleb hakata tegelema enda kuludega.»

Teinegi arendus kahtluse all

Ärimees Neinar Seli andis hotelli ehituse peatamisest sõnumi teel teada juba 1. aprillil. Veel läinud nädalal võtsid linnavalitsuse töötajad seda pigem aprillinaljana, kuid tegelikult on samasuguse probleemi ees ka näiteks Karu platsi omanikud, kes kavandasid sinna hotelli ja on teinud ettepaneku algatada detailplaneeringu koostamine.

Planeeringudokumentides on juttu mitmefunktsioonilisest ärihoonest, kuid näiteks muinsuskaitse eritingimustes on jutt ikka hotellist.

Hotellide Pallas ja London juht Verni Loodmaa lausus seda teemat kommenteerides, et on ülimalt raske öelda, mis saab tegelikult sinna tulla. «On üsna selge, et kui hotellinduses peaksid toimuma maksumuudatused, siis see teeb uue hotelli rajamise ilmvõimatuks,» oli tema sõnum.

Tammvere kostis, et Loodmaa pluss on see, et ta ei ole veel ehitust alustanud, kuid Ülikooli 14 krundil on üks ehitusetapp saanud läbi ja teisega ei ole alustatud.

Lammutatud on krundil asunud ajalooline hoone, mille fassaad on metallkonstruktsiooniga toestatud, tehtud on keldrikorruse betoonitööd. Nüüd võib aga juhtuda, et ees ootab ehituse konserveerimine.

«Ega konserveerimine väga keerukas ei ole, aga kindlasti on see kulukas ja suure tõenäosusega kõik see, mis praegu on, võib kannatada saada,» ütles Tammvere. «Küsimus on ka fassaadi püsti hoidmises. Kaalume kulusid konserveerimisele, analüüsime ehituspakkumisi, vaatame oma investeeringute plaane ja üritame aru saada, kuidas hotelliturg muutuma hakkab. Peame vaatama ka laiemat pilti: muid maksusid ja aktsiise, miks Eestisse tullakse, miks Tartusse tullakse ja mida siin tahetakse teha.»

Pikalt ei mõtle

«Ega me väga kaua ei mõtle,» lisas Tammvere. «Kindlasti üritame kuu jooksul asjad selgeks saada. Täna plaanime sellega tegeleda.»

Kui hotellimõte tõesti kõrvale jääb, on Tammvere meelest kaks peamist valikut.

«Üks on büroode teema, kuna oleme orienteeritud põhiliselt ärikinnisvarale, siis tunneme seda turgu oluliselt paremini kui korteriturgu,» ütles ta. «Teine variant olekski kortermaja tüüpi asi sinna rajada, aga sellega on omad piirangud ja probleemid. Oleme ka neid võimalusi analüüsinud. Linna poole ei ole me veel ühegi dokumendiga pöördunud, sest kõigepealt tuleb iseendas selgusele jõuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles