Moeloojaid ühendab mängult partei

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moedisainer Vassilissa keskendub oma poliitilise moe töös «Kui palju on Eestis Eestit?» võimalusele, et Eesti võib kaotada aja jooksul oma näo.
Moedisainer Vassilissa keskendub oma poliitilise moe töös «Kui palju on Eestis Eestit?» võimalusele, et Eesti võib kaotada aja jooksul oma näo. Foto: Sille Annuk

Tasku aatriumis esitlesid oma loomingut noored moedisainerid, kes ühinesid parteiks. Enne moevaatemängu ja rõivakomplektide loomist kohtusid nad suuremate erakondade esindajatega.


Modellide esitletud tööd andsid edasi nende moeloojate vaateid poliitikale ja ühiskonna probleemidele. Seekord siiski veel mängult erakonnaks koondunud moedisainerite platvorm nõuab ilusat elu kõigile ja muutusi Eestisse.

Poliitilise moe show korraldaja Jaanika Terasmaa kinnitas, et usutavasti ei lähe moedisainerid üheskoos valimistele. «Kui aga läheksime, siis tahaksime oma sõna sekka öelda loomemajanduse, disaini ja arhitektuuri arendamises,» lisas ta.

Poliitiline mood

Vaatajad said osa kümne moedisaineri loomingust. Nende hulgas oli ka Kristi Pedaniku (pildil) «Öeldud! Tehtud!».

Mis on poliitiline mood, kui palju see erineb tavalisest moest? «Poliitiline mood on sõnumikeskne mood, mis pöörab tähelepanu sellele, et riik on loomevaldkonda vähe toetanud,» ütles Pedanik. «Minu komplekt rõhub sellele, et liiga palju räägitakse, aga tehakse vähe.»

Nii nagu Pedanik ja teised kolleegid, kohtus Eesti suuremate erakondade esindajatega nädala kestel ka Kai Eichen. Tema komplekt «Idioot» tuli modelli seljas vaatajate ette kõige esimesena.

Poliitilise moe seostab ta Eesti vajadusega muutuste järele. «Muutused algavad meist enestest,» ütles Eichen. «Kui disainerid tahavad muutusi, tuleb meil endil midagi teha. Me ei saa oodata, et kusagil kõrgemal mõeldakse meile välja mingi plaan.»

Moeürituste korraldaja Jaanika Terasmaa sõnul erineb poliitiline mood tavalisest moest disaineri inspiratsiooniallika ja süvenemisastme poolest.

«Poliitilise moe puhul ei teinud disainer moodi kliendile oma trendivisioonist lähtuvalt,» ütles Terasmaa. «Ta sai inspiratsiooni probleemidest, mis on ühiskonnas üleval, või siis poliitikast ja poliitilistest isikutest. Need rõivad ei ole otseselt kandmiseks, need on vaatamiseks ja mõtlemiseks.»

Algasid valimised

Aga nali moeerakonna loomise kohta? «See on iroonia, sest meil on Eestis praegu kombeks uusi erakondi teha,» lisas Terasmaa.

Noorte moedisainerite poliitilist moodi saab Tasku keskuses vaadata 18. oktoobrini. Näituse külastajatel on võimalik valida oma lemmik Face­­bookis Tasku lehel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles