Näitleja teeb teatris demokraatiat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanika Arum on haaranud mikrofoni.
Jaanika Arum on haaranud mikrofoni. Foto: Kristjan Teedema

Näitleja Jaanika Arum rääkis mullu augustis Tartu Uue Teatri juhile Ivar Põllule ideest keerata oma lavastuse loomisel teatristruktuurid pea peale ja proovida sellist demokraatlikku vormi, kus kõik valmib ühises tegevuses.

Teatrijuht oli nõus ja näitleja hakkas uurima, kust leida inimesi, kellega lavastust koos teha. Teiste hulgas tuli talle appi vabakutseline muusik, näitleja ja lavastaja Loore Martma (pildil).

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tavaliselt on nii, et lavastusele annab algtõuke teatri dramaturg koostöös teatri kunstilise juhiga, kes peavad ühtlasi silmas oma teatri lavastajaid ja näitlejaid. «Nüüd on initsiatiiv ja idee näitlejalt ja ka lavastuse tiimi on kokku pannud näitleja,» ütles Loore Martma. «Sellist asja mina isiklikult ei ole kogenud.»

Intervjuud emadega

Praegu on Jaanika Arumi idee nii kaugele jõudnud, et pärast viimaseid proove tuleb «kokku • kukkumise • hetk» (punktid on kõikide sõnade erilisuse ja mitmetähenduslikkuse rõhutamiseks) pühapäeval vaatajate ette. Teksti esitab ta lavastuses ise ja see tugineb suuresti intervjuudel, mida ta on teinud naistega, täpsemalt emadega.

Enne proovide algust kuulasid Jaanika Arum ja dramaturgina tiimi kutsutud Tõnis Parksepp intervjuusalvestised üle ja võtsid need osaliselt aluseks. «Hakkasime vaatama, kuidas neist midagi üles ehitada saab,» ütles Loore Martma. «Proovide ajal oleme lisanud muid asju.»

Jaanika Arumit huvitas sealjuures asjaolu, kuidas tuleks hästi välja tema ja intervjueeritavate kokkupuude ja kui palju ta saab nendesse panna lavastuses iseennast.

Ja kuigi lavastuse tiimis ei olnud ülesanded kindlapiiriliselt jaotatud, kujunes välja nii, et lavastaja on Loore Martma, koreograaf Krista Köster ning stsenograaf ja kostüümikunstnik Jo Nurm. Koos näitlejaga on publiku ees muusikud Rando Kruus ja Oliver Vare ansamblist Odd Hugo.

Kokkukukkumine

Pealkiri viib mõtted kokkukukkumisele. Lavastuse meeskond on seda selgitanud ühise kirjapanekuga: «Enamasti tähendab kukkumine allapoole langemist ja normaalasendi kaotust. Harva teadvustatakse, et see on järsk seisundimuutus või hoogne algus. Kukkumisega ei kaasne alati valu, vaid ka jõud, mis paneb püsti tõusma, trotsima ebakindlust ja leidma uusi lahendusi.»

Ivar Põllu nimetab Jaanika Arumi ideed kogu meeskond välja tuua ilusaks. «Usun sellesse projekti väga,» lisas ta. «Just sellepärast, et Jaanika ise tahab neid lugusid rääkida ja leida neile väljendusvahendeid iseenda kaudu ja oma mõttekaaslaste abil. Värskelt kooli lõpetanud inimeste jõud teatrilaval on võimas.»

Jaanika Arum on lõpetanud eelmisel aastal Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli ning on samast aastast Vanemuise draamanäitleja. Ta osaleb praegu sama teatri lavastustes «Meie oma tõde, meie oma õigus», «Estoplast» ja «Armastan! Armastan! Armastan!».

Pühapäeval

  • Tartu Uues Teatris esietendub 12. aprillil selle kevadhooaja viimane uuslavastus «kokku • kukkumise • hetk».
  • Pooldokumentaalse lavastuse keskmes on näitleja Jaanika Arum.
  • Laval on ka ansambli Odd Hugo muusikud Rando Kruus ja Oliver Vare.
  • Lavastuse meeskonda kuuluvad veel lavastaja Loore Martma, dramaturg Tõnis Parksepp, koreograaf Krista Köster, stsenograaf ja kostüümikunstnik Jo Nurm jt.

Allikas: Tartu Uus Teater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles