Linnavolikogus: bussidest ja paljust muust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Pm

Suvi sai viimaks läbi ka Tartu linnavolinike jaoks, kes läinud nädalal pidasid maha esimese pika ja mitmekesise päevakorraga istungi, kus nähtus, et opositsioon pole naaskliteritamist una­­russe jätnud ja torgib endisel viisil.


Näha sai taas ka seda, et koalitsioon on valmis küll opositsiooni ära kuulama, kuid ei ole kuigi varmas laskma neil initsiatiivi võtmise eest punkti kirja saada.

Alustuseks suskas sots Tõnu Ints igahaljal bussiliikluse teemal. Seekord juhtides linnavalitsusele arupärimist esitades tähelepanu asjaolule, et sügisesel liinigraafikute muutmisel tekkis busside liininumbritega ja liinikirjeldustega tohuvabohu.

«Kui bussile on märgitud Nõlvaku – Raekoja plats, mida teeb see buss Riia mäel?» küsis Ints. Arupärimises soovis ta linnavalitsuselt vastust, kuidas edaspidi seesugust segadust välditakse.
Bussindus andis opositsioonile veelgi sõnavõtu võimalusi, kui volikogu andis loa uute bussipiletite trükkimise ja levitamise riigihanke väljakuulutamiseks.

Nii näiteks uuris IRLi esindaja Jüri Kõre otsuse õiendile tuginedes, kui palju ikkagi kaotab Tartu bussipiletimüügi tulu seetõttu, et müügipunkte on liiga vähe. Uuest aastast peaks neid lisanduma.
Abilinnapea Margus Hansoni eest kõnetoolis seisnud Jüri Sasi pidi tunnistama, et sellele küsimusele ei ole vastust enne, kui uued piletimüügipunktid on tööle pandud. Seepeale tuli opositsioonilt küsimus, et äkki on nende müügipunktide lisamine asjatu kulu.

Hoolimata mõne linlase murdmatust vastuseisust, hulgast muinsuskaitse piirangutest ja IRLi rahulolematusest parkimisprobleemide lahendamisest möödavaatamise pärast kehtestas volikogu detailplaneeringu, mis lubab ehitada Vabaduse puiestee äärde linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoone.

Iseloomulikud vastasseisud tekkisid aga kahe opositsiooni esitatud eelnõu arutamisel. Teisel lugemisel oli sotside algatatud eelnõu linna põhimääruse mõne punkti muutmise kohta.

Selle hääletas koalitsioon maha ja esitas eelnõu, mille kohaselt loodaks volikogu erikomisjon, mis tegeleks linna põhimääruse muutmisega. Olulisi muudatusi ajendab Eesti omavalitsuste töös tiigrihüpet tõotav infosüsteem Volis, mille esitlus on Tartu volikogus plaanis tuleval istungil.

Kui muudatusi vaja, oleks neid küllap saanud lisada ka sotside esitatud eelnõusse, sest esimesest lugemisest on juba tükk aega möödas. Tuleb muidugi möönda, et volikogus ei ole ühtki alalist komisjoni, mille ülesannete hulka käib linna põhimääruse arutelu.

Seevastu lasi koalitsioon põhja IRLi, konkreetsemalt küll Enn Tarto algatatud eelnõu ajutise komisjoni loomisest, mis vaataks üle Tartu ajaloo tähtpäevade kalendri ja leiaks nende tähistamiseks sobivad viisid.
Eelnõu tõukus suvisest fopaast, mille tagajärjel oleks Antoniuse gildi avajoodud sattunud samas Tartu vangla õuel punavõimude toime pandud massimõrva aastapäevale.

Koalitsiooni eest kõnelnud volikogu esimees Aadu Must tunnustas küll Tarto tööd, aga selgitas ka, et koalitsioon sellise komisjoni loomist tarvilikuks ei pea, sest see on kultuurikomisjoni töömaa. Sõnavõtust ei selgunud, millal ja mil viisil kultuurikomisjon tegutsema asub, et vältida suvise piinliku seiga kordumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles