Rahvusarhiivi nurgakivi ootab soove

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusarhiivi eskiis.
Rahvusarhiivi eskiis. Foto: RKAS

Rahvusarhiivi uue peahoone sümboolseks nurgakiviks saavad rahva soovid, mis on mõeldud saja aasta pärast Eestis elavatele inimestele. Oma panuse nurgakivi dokumenti saavad anda kõik soovijad.

Kui traditsiooniliselt asetatakse hoone nurgakivisse päevakajaliste uudistega ajaleht, siis Tartusse Nooruse tänavale kerkiva rahvusarhiivi peahoone Noora nurgakivi hakkavad toetama soovid Eesti inimesele aastasse 2115.

Rahvusarhiivi teatel saavad nurgakivisse asetatava dokumendi valmimisele kaasa aidata kõik, kes teevad Twitteris 14. aprillini teemakohase postituse märksõnaga # arhiiv2115. Samuti võib edastada oma mõtted aadressile rahvusarhiiv@ra.ee või teha seda rahvusarhiivi Tartu ja Tallinna uurimissaalides.

Kõik soovid koondatakse 15. aprillil toimuva nurgakivitseremoonia käigus üheks dokumendiks, see prinditakse kohapeal välja ning müüritakse arhiivi nurgakivisse.

Idee asetada nurgakivisse ühisloomedokument on inspireeritud nüüdisaegse arhiivinduse suundumusest kasutada arhiivimaterjali kirjeldamisel ja kättesaadavaks tegemisel avalikkuse abi.

Aina populaarsemad on erinevad ühisloomealgatused, mille käigus vabatahtlikud aitavad tuvastada fotodel olevaid isikuid ja kohti. Samuti on ühisloome arhivaaridele abiks dokumendimassiivide indekseerimisel.

Tartusse Nooruse tänavale rajatava rahvusarhiivi uue peahoone prognoositav valmimisaeg on kevad 2016, külastajatele avatakse uksed 2017. aasta alguses. Noora valmimisega paranevad arhivaalide säilitustingimused, suureneb arhiivi võimalus võtta vastu uusi dokumente ja hoonesse tuleb üks Eesti moodsaimaid uurimissaale.

Hoone projekt on valminud kolme arhitektuuribüroo – Asum Arhitektid, Arhitekt11 ja Vaikla Stuudio – koostöös. Ehitustööde tellija on Riigi Kinnisvara ning töid teostab YIT Ehitus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles