Festivalil tulevad näitamisele Jaapani animafilmid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10.-19. aprillini leiab aset 9. Jaapani animatsiooni filmifestival JAFF.
10.-19. aprillini leiab aset 9. Jaapani animatsiooni filmifestival JAFF. Foto: Kristjan Teedema

Homme algab üheksas Jaapani animatsiooni filmifestival JAFF. Kokku on programmis veerandsada filmi, millest Tartus linastub kümme. Festivali nimi aga ei tähenda sugugi, et filmid oleks mõeldud ainult lastele. Paljudel filmidel on ka soovituslik vanusepiirang.

Festivali põhiteemaks on Oscarile kandideerinud või selle auhinna võitnud filmid. Nii linastub Eestis esmakordselt Isao Takahata linateos «Lugu printsess Kaguyast», mis on üks suurima eelarvega Jaapani animafilme läbi ajaloo. Loomulikult ei puudu Hayao Miyazaki teosed, millest sellel aastal jõuavad kinolinale «Vaimudest viidud», «Howli liikuv kindlus» ja näiteks ka «Tuul tõuseb».

JAFFi koordinaator Piiu Pilt rääkis, et põhiprogrammi jõuavad alati need filmid, mis on eelmine aasta olnud Jaapanis väga menukad. Tema sõnul avaldati Tartus soovi, et tänavu võiks näidata üle mitme aasta Hayao Miyazaki filme, mis on küll natukene vanemad. Pilt aga arvas, et need tulevad näitamisele siiski täissaalidele, sest rahva huvi on suur.

Programmis on ka uuemaid filme nagu näiteks «Mälestuste Marnie». Viimase puhul on tegemist ka eelmisel aastal Jaapani animatsiooni maastikul kõige oodatuma linateosega.

Enamus filme on vanusepiiranguga ja väga vähe on üldse neid, mis sobivad lastele. «Mitte selle pärast, et oleks sisu poolest midagi vanematele mõeldud, vaid lihtsalt ei saada linateosest aru selle keerulisema ja sügavama sisu tõttu,» sõnas Pilt. Ta lisas, et kultuurilist tausta küll seletatakse filmides lahti, aga kuna lastel võib olla raske mõista teisi kultuure ja sealseid traditsioone, siis kokkuvõttes ei paku filmid lihtsalt lastele nii suurt elamust kui noortele ning täiskasvanutele.

Pilt peab Jaapani animatsiooni kultuuriliselt teistest filmidest väga erinevaks. «Kui inimene pole kunagi näinud ühtegi Jaapani animatsiooni, siis saab ta kindlasti ootamatu elamuse, sest igas festivali filmis on midagi Jaapanile väga iseloomulikku,» arvas ta.

Jaapani animatsiooni filmifestival JAFF leiab aset 10. - 19. aprillini Tartus ja Tallinnas. Filmid linastuvad Tartus kinos Ekraan ja Tallinnas Artises, Solarises ja Coca-Cola Plazas. Kõigil filmidel on eesti- või ingliskeelsed, mõnel lisaks ka venekeelsed subtiitrid.

Lisainfo festivali kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles