Lühifilmisari viib vaatajad looduslikesse pühapaikadesse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ehin oli kaamera ees Raplamaal Paluküla Hiiemäel.
Kristiina Ehin oli kaamera ees Raplamaal Paluküla Hiiemäel. Foto: Kaader filmist

Tartu ülikooli arheoloogia kabineti algatusel on valminud lühifilmisari, kus looduslike pühapaikade tähendusest ja ohustatusest kõnelevad muusik Tõnis Mägi, kirjanik Kristiina Ehin, sportlane Gerd Kanter, vaimulikust omavalitsustegelane Tanel Ots, ärimees Sonny Aswani ja näitleja Mari-Liis Lill.

Sarja režissöör Anna Hints rääkis, et nende isikute valik tekkis vestlustes Tartu ülikooli arheoloogiakabineti juhataja Heiki Valgu ja looduslike pühapaikade keskuse juhataja Ahto Kaasikuga. Silmas tuli pidada, et valikusse võetavatel isikutel oleks mõni säärane paik ja lugu, millest kaamera ees rääkida.

Näiteks Tõnis Mägi on jäädvustatud Ida-Virumaal Tammiku hiies, mille tammedest on suurema osa hävitanud aherainemägi. Välismaa ettevõtja Sonny Aswani kõneleb aga Taevaskojas.

«Looduslikud pühapaigad on eesti kultuuri ja maastiku lahutamatu osa,» ütles Heiki Valk. «Enamikku pühapaiku ja nende lugusid teavad vaid taludeaegse põlvkonna inimesed, keda ei ole jäänud palju. Selle põlvkonna kadudes paljud pühapaigad ununevad, sest pärimus ei kandu enam edasi. Pärimust kogudes ja edasi andes aitame hoida neid erilisi paiku ning sidet oma kultuuriga.»

Kuuest viieminutilisest lühifilmist koosneva sarja «Eesti looduslikud pühapaigad» esilinastus toimub 10. aprillil kell 18 Tartus Jakobi 2 õppehoone ringauditooriumis. Esilinastusele on oodatud kõik huvilised, sissepääs on tasuta. Klippe saab vaadata 11. aprillist 1. maini ka Eesti Televisioonis laupäeviti kell 9.55.

Filmid on jäädvustatud Ida-Virumaa Jõhvi valla Tammiku hiies, Raplamaa Kehtna valla Paluküla Hiiemäel, Läänemaa Vana-Vigala hiies, Harjumaa Saku valla Tõdva Animäel ja Silmaallikal, Põlvamaa Taevaskojas ning Harjumaa Pärispea Hooneteperi hiies.

Filmide režissöör on Anna Hints on Tartu ülikoolis õppinud kirjandust ja rahvaluulet, lõpetanud Tartu kõrgema kunstikooli fotograafia ning seejärel Balti filmi- ja meediakooli režii erialal. Juba valminud lühifilmisarja ning üksikute lühifilmide kõrvale on Hints asunud looma täispikka mängufilmi, infokogumise järgus on pikk dokfilm.

Sarja «Eesti looduslikud pühapaigad» produtsent on Kadriann Kibus, operaator Ants Tammik. Sarja valmistas Vesilind OÜ ning see valmis ENPI Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi projekti «Arheoloogia, võim, ühiskond» kaasrahastamisel. Valmimisele aitasid kaasa Tartu ülikooli looduslike pühapaikade keskus, sihtasutus Hiite Maja ja muinsuskaitseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles