Toidupank hakkab toiduabi jagama neljapäeval

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga vabatahtlik Kaarel Kilki ja ta viis abilist aitasid eile maha laadida kahe veoautoga toodud toiduabi. Täna saabub veel üks auto toidukaubaga, mis toidupanga vabatahtlikel tuleb Tartumaa omavalitsustele välja sortida ja ära jagada.
Toidupanga vabatahtlik Kaarel Kilki ja ta viis abilist aitasid eile maha laadida kahe veoautoga toodud toiduabi. Täna saabub veel üks auto toidukaubaga, mis toidupanga vabatahtlikel tuleb Tartumaa omavalitsustele välja sortida ja ära jagada. Foto: Kristjan Teedema

Peetri tänaval töötava Tartu toidupanga juurde saabus eile pärastlõunal veoauto suure laadungi Euroopa Liidu toiduabiga, mida hakatakse tänavu jaanuaris ja veebruaris toimetulekutoetust saanud peredele jagama ülehomsest.  

«Abisaadetis on suur, nii kokku kui inimese kohta,» ütles Tartu toidupanka pidava MTÜ Iseseisev Elu juht Maire Koppel. «Soovitan toiduabi saajatel hakata suuri kotte ja pappkaste varuma. Kui on suurem pere, läheb neid üsna palju vaja.»

Toidupanka pandi eile tallele 57 eruoalust mitmesugust toidukaupa, mis kaalub kokku 27 tonni. See kogus jagatakse Tartumaal 1751 leibkonna vahel, Tartus on toiduabi saajate hulgas 640 leibkonna 1278 pereliiget.

«Seekord käib toiduabi jagamine veidi teistmoodi,» toonitas Tartu sotsiaalabi osakonna juhataja Meida Griin. Ta selgitas, et õigus toiduabi saada on ainult neil inimestel ja peredel, kes on tänavu jaanuaris ja veebruaris saanud toimetulekutoetust või on seda toetust taotlenud, kuid kelle sissetulekud on ületanud toimetulekutoetuse saamise kuni 15-protsendilise piirmäära.

Kogu Tartumaa abisaadetisest pisut läheb ka Tartu varjupaigas elavatele koduta inimestele.

Kopsakas pakk

Kopsaka toidupaki sisu on Maire Koppeli sõnul mitmekesine, igale abisaajale mõeldud 15-kiloses pakis on ligi 30 ühikut toidukaupa. Sotsiaalministeeriumi teatel on pakk koostatud Tervise Arengu Instituudi rahva tervise osakonna tervisliku toitumise spetsialistide soovituste alusel.

Pakis on euroliidu varasematest abisaadetistest tuttavad tatar, nisujahu, neljaviljahelbed, makaronid, riis, suhkur ja kaks pudelit rapsiõli.

«Uued asjad on konservid ja purgisupid,» märkis Maire Koppel. Sealihakonserve on pakis kuus, konserve «Skumbria õlis» neli ja lihaga värskekapsa borši kaks purki. Maiasmokkade rõõmuks leidub abisaadetises ka kaks šokolaadi ja 400-grammine pakike rosinaid.

Toiduabi jagatakse välja kahe kuu jooksul ehk 31. maini toiduabi saaja (toimetulekutoetuse taotleja või tema pereliikme) allkirja vastu. Meida Griini sõnul soovib Tartu toidupank, et allkirja annab inimene, kelle nimel on toetus vormistatud, ning sellepärast peaks abile järele minejal olema kaasas isikut tõendav dokument. «Sotsiaalministeeriumi esindaja sõnul tunnistatakse toiduabi vastuvõtmisel ka omakäelisi volikirju,» lisas ta.

Toidupank jagab mai lõpuni kogu Eestis välja ligi 20 000 toiduabikomplekti. Abivajaja saab kõige lihtsamini teavet toiduabi jagamise kohta oma sotsiaaltöötajalt. Samuti on jagamispunktide nimekiri ja lahtiolekuajad olemas Eesti toidupanga veebilehel http://www.toidupank.ee/euroabi.

Kaks korda aastas

Sotsiaalministeeriumi teatel on toiduabi saamise tingimused üle Eesti kõigile võrdsed. Õigus toiduabi saada on toimetulekutoetuse taotlejatel, kes vastavad toetuse saaja tingimustele või kelle sissetulek pärast eluasemekulude maha arvamist ei ületa kehtestatud toimetulekupiiri enam kui 15 protsenti. Samuti hakkavad toiduabi saama kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed.

Kuni 2020. aastani jagatakse toiduabi kaks korda aastas, kevadel ja sügisel. Toiduained hangib sotsiaalministeerium iga kord vahetult enne jagamisperioodi. Eestil on uuest abifondist aastani 2020 kasutada kokku umbes 8,9 miljonit eurot toiduabi jagamiseks.

Euroliidu toiduabi

  • Tartus Peetri 26 asuv toidupank jagab Tartu linna inimestele toiduabi 9. aprillist 28. maini neljapäeviti kell 10–12.
  • Tartus on toiduabi saajate nimekirjas 640 leibkonda ehk 1278 inimest. Leibkonna iga liige saab 15-kilose abipaki.

Allikad: Tartu linnavalitsuse sotsiaalabi osakond, Tartu toidupank

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles