Paisul põrkuvad riigi ja kohalike huvid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksa meetri kõrguse Saesaare paisu üha halvenev seisund nõuab tegutsemist. Riik tahab pigem paisu likvideerimist ega soovi selle remonti rahastada, kohalikud inimesed ja ettevõtjad tahaksid aga, et paisjärv säiliks.
Kaheksa meetri kõrguse Saesaare paisu üha halvenev seisund nõuab tegutsemist. Riik tahab pigem paisu likvideerimist ega soovi selle remonti rahastada, kohalikud inimesed ja ettevõtjad tahaksid aga, et paisjärv säiliks. Foto: Margus Ansu

Küsimus, kas maaliline Saesaare paisjärv Taevaskoja lähistel tuleks likvideerida või selle ees asuv pais remontida, jagab inimesi kahte leeri. Otsus tuleb lähiajal siiski ära teha, sest paisu seisukord pole kiita.

Enne paisutamist 1950. aastate alguses asus praeguse paisjärve alal pikk kaunis ja kohisev kärestik, mida on peetud Eestis ainulaadseks. Nüüd asub kärestik muda all ja selle uuesti nähtavale toomiseks tuleks pais alla lasta. Mõistagi ei saa seda teha kiiresti, sest vana jõesäng tuleks setetest puhastada. Kas see on üldse võimalik, sellele peaksid vastuse andma just käivad põhjalikud keskkonnauuringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles