Politsei pidas kinni neli inimkaubanduse ketis osalemises kahtlustatavat meest

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Väljavõte politsei videost

Laupäeval pidas politsei Tartus kinni neli meest, keda kahtlustatakse rahvusvahelises inimkaubanduse ketis osalemises, võrgustiku eesmärgiks on Vietnami kodanike illegaalne toimetamine Euroopa Liitu.

Möödunud nädalavahetusel toodi ebaseaduslikult üle piiri  kaks nais- ja kaks meessoost Vietnami kodanikku, kes toimetati Tartus Annelinnas asuvasse garaaži, vahendas PPA Lõuna prefektuuri pressiesindaja.

Seal hoiti neid lühiajaliselt kinni eesmärgiga saata inimkaubanduse ohvrid Eestist edasi Kesk-Euroopasse.

Politsei vabastas garaažis kinni hoitud Vietnami kodanikud ning pidas kinni ühe Vene Föderatsiooni ja kolm Eesti Vabariigi kodanikku vanuses 21-34 eluaastat. Mehed korraldasid ja julgestasid ebaseaduslikku piiriületust ning peitsid välismaalasi eesmärgiga anda nad üle inimkaubanduse keti järgmistele lülidele. Vietnami kodanikel dokumente kaasas ei olnud, kuid kaks noormeest väitsid end olevat 16-aastased ning tüdrukud 14- ja 15-aastased.

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Meelis Saarepuu ütles, et antud isikute kinnipidamine on kaalukas samm pärssimaks Eesti muutumist riigiks, mille kaudu toimetatakse kolmandate riikide kodanikke Euroopa Liitu. «Antud kuriteo muudab eriti raskeks fakt, et seekord olid ohvriteks ühiskonna kõige haavatavam ja abitum kiht – alaealised,» rõhutas ta. «Reeglina korraldavad inimkaubandust rahvusvahelise haardega organiseerunud kuritegelikud grupid. Ka nende kinnipeetud meeste osas on politseil alust arvata, et sarnaseid kuritegusid on nad tõenäoliselt varem toime pannud ning jätkanuks nendega ka tulevikus,» kirjeldas Saarepuu.

Menetlust juhtiva Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Aro Siinmaa sõnul rahuldas Tartu Maakohtu eeluurimiskohtunik esmaspäeval, 30. märtsil prokuratuuri taotluse kahe isiku vahistamiseks, kellel oli kahtlustuse kohaselt välismaalaste piiriületuse korraldamisel Eesti ja Venemaa poolel juhtiv roll. Kogutud tõenditest nähtuvalt võib sama inimkaubanduse skeemi olla rakendatud ka varasemalt, kuid täpsemad üksikasjad selgitatakse välja edasise uurimise käigus.  

Kriminaalmenetlust viib läbi Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles