Autismipäev toob kokku palju huvilisi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval Masingu koolis korraldataval autismi teabepäeval saab tutvuda ka uute trükistega.
Neljapäeval Masingu koolis korraldataval autismi teabepäeval saab tutvuda ka uute trükistega. Foto: Masingu kool

Tartu Masingu koolis neljapäeval, 2. aprillil peetaval teabepäeval «Räägime autismist» jagavad selle häire kohta teavet inimesed, kes puutuvad autismiga lähedalt kokku.

«Huvi teabepäeva vastu on väga suur,» ütles Tartu Herbert Masingu kooli direktor Tiina Kallavus. Hommikust õhtuni käivale teabepäevale on kirja pandud 360 osalejat, ligi 60 inimesele tuli korraldajatel ära öelda, sest koolimaja pole kahjuks kummist.

Autismiühingu juhi Marianne Kuzemtšenko sõnul soovitakse teabepäevaga juhtida ühiskonna tähelepanu, et autism pole sünonüüm kasvatamatusele ega ka häbimärk, vaid keeruline häire, mille väljendusvormid ja raskusaste on väga erinev.

Teabepäeval jagavad oma kogemusi autistlike laste õpetamisel Masingu kooli õpetajad Mai Suuder ja Kristina Tupits. Autistliku lapse kasvatamisest räägib lapsevanem Kaja Leppik.

Autismist meedikute pilgu läbi kõnelevad Tartu ülikooli kliinikumi neuroloog, emeriitprofessor Tiina Talvik ning Tartu ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku lastepsühhiaater Anu Susi.

Korraldatakse ka seitse temaatilist õpituba ning esitletakse Masingu kooli õpilaste vanemate kirjutatud raamatut «Autism. Meie laste lood 2». Kooli raamatukogus saab tutvuda autismialaste raamatute ja materjalidega ning soetada olemasolevaid ja uusi raamatuid.

Autism on arenguhäire, mis mõjutab inimese suhtlemisvõimet ja suhteid teiste inimestega ning tema maailmatõlgendust. Rahvusvahelist autismipäeva tähistatakse üle maailma 2. aprillil alates 2008. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles