Kliinikumis oli mullu 44 elundisiirdamist

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kliinikumi üks siirdajaid kirurge on Tanel Laisaar.
Tartu ülikooli kliinikumi üks siirdajaid kirurge on Tanel Laisaar. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikumi 2014. aasta majandusaasta aruandest selgub, et eelmisel aastal tehti kliinikumis kokku 44 elundisiirdamist.

Nende hulgas oli 31 neeru-, 9 maksa-, 3 kopsu- ning 1 maksa ja neeru kombineeritud siirdamine. Elundite, maksa ja neeru kombineeritud siirdamist teostati Eestis teistkordselt.

Ambulatoorseid eriarsti visiite oli kliinikumis eelmisel aastal 483 157, mis on 4 protsendi ehk  18 448 visiidi võrra enam kui 2013. aastal.

Erakorralise meditsiini osakonda tõi kiirabi või pöördus ise 45 053 patsienti. Neist 83 protsenti said ambulatoorset arstiabi ja 17 protsenti vajasid haiglaravi.

Erakorralise meditsiini osakonda pöördumiste arv kasvas 2013. aastaga võrreldes umbes 2000 patsiendi võrra.

2014. aastal oli kliinikumis haiglaravil 42 300 patsienti ja päevaravi osakondades 12 500.

Kliinikumi naistekliinikus sündis 2389 last, neist 90 olid kaksikud. Viiskümmend kolm naist olid tulnud sünnitama Vene Föderatsioonist ja üheksa Soomest.

Kliinikumi juhatuse esimehe Urmas Siiguri hinnangul oli eelmine aasta kliinikumile edukas. «Näen, et käesolev aasta tuleb pingelisem, sest kliinikumil on eesmärk säilitada eelarve tasakaal, kuid kollektiivlepingupõhine põhipalga kasv ei ole haigekassa teenuste hinnatõusuga kaetud,» märkis ta.

Kliinikumi uute ravikorpuste ehk Maarjamõisa meditsiinilinnaku teise etapi ehitus sujub graafikujärgselt, uued ravikorpused valmivad käesoleva aasta lõpus.

Esmakordselt on 2014. aastal kliinikumi majandusaasta aruandes konsolideeritud tütarettevõtted Lõuna Eesti Haigla ja Tartu Kiirabi.  Majandusaasta konsolideeritud aruande järgi oli 2014. aasta käive 177,3 miljonit eurot ning tulem 14,7 miljonit eurot, millest 11,8 miljonit on kliinikumile Euroopa Regionaalarengufondist antud sihtfinantseering käimasoleva Maarjamõisa Meditsiinilinnaku teise ehitusetapi ehitamiseks.

Kliinikum on Eesti ainuke ülikoolihaigla, kus osutatakse kõrgetasemelist arstiabi kõikidel meditsiinierialadel. Mitmetel kitsamatel erialadel on kliinikum ainus kõrgema etapi eriarstiabi osutav Eest raviasutus, kus viiakse läbi organsiirdamisi, tehakse laste kardiokirurgilisi operatsioone ja osutatakse meditsiinigeneetika teenuseid.

Eelmise aasta majandusaruande kinnitas Tartu ülikooli kliinikumi nõukogu reedel, 27. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles