Loodusmuuseumi avamine lükkus taas edasi

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ loodusmuuseumi avamine lükkub sügisesse.
Pildil MTÜ Studio Viridis taksidermistid Val Rajasaar (vasakul) ja Pelle Nugis.
TÜ loodusmuuseumi avamine lükkub sügisesse. Pildil MTÜ Studio Viridis taksidermistid Val Rajasaar (vasakul) ja Pelle Nugis. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eelmise aasta kevadesse plaanitud Tartu ülikooli loodusmuuseumi valmimine on riigihangete ebaõnnestumise tõttu lükkunud poolteist aastat hilisemaks. Praegu loodab muuseum uksed avada oktoobris.

Tartu Postimees kirjutas Vanemuise tänaval asuva loodusmuuseumi põhjalikust remondist esimese suurema loo 2013. aasta veebruaris ning siis pakkus muuseumi direktori asetäitja Reet Mägi, et uuenenud muuseum avatakse 2014. aasta aprillis.

Möödunud aasta märtsiks oli aga selge, et avamine tuleb edasi lükata, kuna muuseumi mööbli ja muu inventari ostmiseks korraldatud riigihange ebaõnnestus. Teise hanke tulemused olid siis aga kohe-kohe selgumas ning Mägi avaldas lootust, et uuenduskuuri läbinud muuseum saab esimesi külastajaid vastu võtta sügisel.

Paraku ebaõnnestus ka teine mööblihange, sest kõik pakkumused olid liiga kallid. Kolmas hange lõppes eelmisel sügisel ning muuseum kuulutas kodulehel, et uuenenud ekspositsioon avatakse 2015. aasta kevadel. Nüüd on kevad käes, kuid pool aastat tagasi näitusesaali toodud restaureeritud topised seisavad endiselt kile all.

Tõmmati kokku

«Jah, mööblihange läks mitu korda nurja ja akvaariumihanget tegime neli korda,» lausus Mägi. Tema sõnul olid esialgu akvaariumid mööblihankega üheskoos. Kuna aga pakkumused läksid iga kord üle eelarve, tuli soove kärpida ning muu hulgas vähendati ka akvaariumide arvu.

«Viimasel korral ei tulnudki pakkumusi ja lõpuks tegime akvaariumile eraldi hanke. Nüüd tuleb ainult üks suur akvaarium, mis on peaaegu valmis,» lausus Mägi. Mööblihanke võitis lõpuks ühispakkumus, mille tegid osaühingud MIPLA ja Sinear.

Kuigi vitriinid on praeguseks suuresti valmis, saab mööbel Mägi sõnul lõplikult paika mais. «Mööblitegija lõpetab siis, kui objektid on vitriinis ja klaasid ette tõstetud. Esimesi objekte hakatakse sisse tõstma aprillis,» lubas Mägi.

Ta kinnitas, et kuigi mööblihanget tuli mitu korda kärpida, ei jäta see uuenenud muuseumile oma pitserit. «Ma arvan, et ekspositsioon on tulevikus ikkagi niivõrd mitmekesine ja rikkalik, et tegelikult külastajad ei märkagi seda. Lihtsalt tegijad teavad, et kõiki ideid, mis ekspositsiooni koostades olid, ei saanud realiseerida,» rääkis Mägi.

Enamik mööblihankes tehtud kärpeid olid Mägi sõnul sellised, mis ei puuduta tulevasi külastajaid. Näiteks mööbli puhul kasutati odavamaid materjale ja valgusteid, vähendati klaaspindu. «Need on kõik sellised asjad, mis ekspositsiooni sisuliselt ei mõjuta, aga on andnud rahalist kokkuhoidu,» sõnas Mägi.

Tulemus ei kannata

Ka muuseumi uue ekspositsiooni ja sisekujunduse ideekonkursi võidutööd autorite hulka kuuluv arhitekt Andrus Kõresaar eeldas, et muuseumi lõpptulemus saab siiski väga hea.

«Kuigi mitmed hanked on läbi kukkunud, ei näe ma, et muuseumil oleks olnud halbu partnereid või kehvemaid töid. Kahtlemata on see toonud kaasa ajalise stressi, aga ma hindan, et lõpptulemus seetõttu ei kannata. Praegu viiakse ikkagi ellu seda nägemust, mille me 2011. aastal tegime,» lausus Kõresaar arhitektuuribüroost KOKO Arhitektid.

Mägi sõnul on muuseumil olemas nüüd valmidus ja kui tekib võimalus, saab ekspositsiooni hiljem täiustada. «Mõnes mõttes ei saa ükski ekspositsioon päris lõplikult valmis. Nii või teisiti peab muuseum sellega edasi tegelema ja tasapisi seda täiendama. See võimalus jääb meile ka peale avamist,» lausus ta.

Praegu tegeleb muuseumi ruumides MTÜ Studio Viridis Loodusharidus dioraamide kujundamisega. «Need on sellised vitriinid, kuhu on ehitatud looduslik maastik ning kõik taimed, loomad ja linnud pandud oma keskkonda,» selgitas butafoor ja taksitermist Val Rajasaar.

Muuseumisse tuleb seitse dioraami, mille looduskooslused on võetud Struve meridiaanilt. Dioraamid algavad Põhja-Soomest tundraga, seejärel taiga, stepp, kõrb, savann ja vihmamets. Kõige suuremale dioraamile kujundatakse Eesti maastik merest metsani.

TÜ loodusmuuseumi uueks avamisajaks pakkus Reet Mägi käesoleva aasta septembri lõppu või oktoobri algust. «Ma arvan, et see aeg peab paika. Me teeme kõik selleks, et ta jääks paika. Suurem osa hankeid on ikkagi nüüdseks toimunud ja ma loodan küll, et saame siis avada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles