Linn soovitab lasteaia MTÜ-l nime muuta

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tartu linn ei pane Ristikheina Lasteaia MTÜ-le kätt ette, kuid soovitab nime muuta, et see ei sarnaneks nii palju linna lasteasutuse nimega.

Pärast eilehommikust pikka kohtumist Ristikheina lasteaia direktori Margot Fjuki ja hoolekogu esimehe Ahti Rattasepaga ütles Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave, et tüli on läbi. Seega ronimisväljaku rajamiseks raha kogumine saab jätkuda n-ö linna õnnistusel.

Tartu Postimees kirjutas esmaspäeval linnavalitsuse kahtlustest selle MTÜ tegevusega seoses ning sellest, et asjaosaliste rollid ei ole selgelt eristatavad.

«Leppisime kokku, et annetusi koguvad nad edasi, kahe kuu pärast vaadatakse, palju raha saadi, ja lasteaed ilmselt peab ka raha juurde panema,» ütles Raave. «Rollide lahusus on oluline. Tähtis on võrdne kohtlemine ja vabatahtlikkus. Ka see, et kommunikatsioonis tuleks olla korrektne. Tüli on maas.»

Raave sõnul lubasid partnerid arutada, kuidas muuta lasteaia toetuseks loodud MTÜ Ristikheina Lasteaed nime nii, et see paremini eristuks Tartu linna asutusest Ristikheina lasteaed.

Ronimisväljaku tarvis annetuste kogumine ei ole selle MTÜ ainus eesmärk, teine eesmärk on kirjutada taotlusi fondidesse, kust linn raha küsida ei saa, aga MTÜ saab. Raave nentis, et kahtlemata on tore, kui lapsevanemad lasteasutusele raha annetavad või juurde hangivad.

Linna haridusosakond siiski ei propageeri lasteasutuste juurde mittetulundusühingute loomist, vaid soovitab sihtotstarbeliste annetuste kogumiseks Tartu linna kontsernikontot, sest see on kõige lihtsam viis.

«Raamatupidamisest antakse viitenumber, raha ei lähe segamini muu rahaga ning see on jälgitav,» ütles Raave. «Kõik sõltub kokkulepetest. Kui on lepe, et kogutakse kindla asja jaoks, siis kindlasti on vale väita, et linn ei garanteeri selle sihtotstarbelist kasutamist.»

Ta lisas, et esmaspäevases lehes kirjeldatud tüli oleks jäänud puhkemata, kui omavahel oleks õigel ajal piisavalt suheldud. «Kõikide hädade põhjus on ebapiisav info,» lausus Raave.

Ristikheina direktor Fjuk ütles, et selline lasteasutuse juurde MTÜ loomine oli Tartus pretsedent ja varasem kogemus puudub ning see võib olla üks arusaamatuse tekkimise põhjus. Ta lisas, et kurb on see, et hammasrataste vahele jäid inimesed, kes tegutsevad vabast tahtest ja tasu saamata.

«Need inimesed, kes MTÜga tegelevad, on firmaomanikud, asutuste tippjuhid, neil on suur vastutustunne, nad teevad lastele,» ütles Fjuk. «Neile pole tähtis, kui kaua nende lapsed lasteaias käivad, vaid et see kõik jääb lastele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles