Rattavarguste hooaeg läks täie hooga käima

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee äärest leitud või varastelt kätte saadud jalgrattad Lõuna prefektuuri laos.
Tee äärest leitud või varastelt kätte saadud jalgrattad Lõuna prefektuuri laos. Foto: Margus Ansu

Kui jaanuaris ja veebruaris varastati Tartumaal kaks jalgratast, siis ühes märtsikuiste ilusate ilmadega on rattavargused juba suurema hoo sisse saanud.

Igal aastal registreerib politsei Lõuna-Eestis  paarsada rattavargust. Lõviosa kaherattalistest läheb kaotsi kevadel-suvel. Ehkki rattahooaeg pole veel päris pihta hakanud, laekub politseile juba teateid rattavargustest Tartumaal.

Lõuna prefektuuri kinnitusel on märtsis politseile rattavargustest teatatud kümmekond korda. Enamik kadunud kaherattalistest vuras varem ringi Tartu linnas. Need rattad on kaasa viidud enamasti maja hoovidest või trepikodadest, kuhu on kõigil vaba ligipääs ja kus rattal puudub lukk.

Kevadsuvine rattasõiduhooaeg on rattavaraste tegutsemise tippaeg olnud ka varem, märkis Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel. Kui sõiduvahend on omanikule väärtuslik, tuleks teha endast olenev, et varast mitte lihtsa saagiga ahvatleda.

Et vähendada varga huvi sinu sõiduvahendi vastu, soovitab politsei teha järgmist:

· Ära jäta oma ratast lukustamata ning valveta. Vargal kulub vaid sekund lukustamata ratta sadulasse istumiseks ja võõra varaga lahkumiseks.

· Märgista oma ratas või tähista eritunnustega. Ratta täpne kirjeldus, raami number, eritunnused jäta meelde või veelgi parem – jäädvusta need.

· Olles langenud rattavarguse ohvriks, anna sellest kindlasti politseile teada. Varaste väljaselgitamiseks on tarvis iga infokildu ja tõendit. Lisaks, kui teatad rattavargusest, saab politsei sulle sõiduvahendi kohe tagastada, kui see on vargalt tagasi saadud.

Politseis on hoiul ka mitmeid jalgrattaid, mille omanikke pole olnud võimalik tuvastada. Need on leitud teeservadest mahajäetuna, saadud tagasi varastelt või uurimiste käigus tehtud läbiotsimistelt. Hinnanguliselt enam kui pooled rattad õnnestub tavaliselt õigetele omanikele tagastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles