Enriko Talvistu: kodulootunnid hindamatu raamatu seltsis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiajaloolane Enriko Talvistu.
Kunstiajaloolane Enriko Talvistu. Foto: Margus Ansu

Ajalooliste kaartide taas väljaandmine kogumikuna on maailmas juba ammu levinud, aga kahjuks vähem Eestis johtuvalt vahepealsest Nõukogude okupatsioonist.

Nagu ütles raamatu (Tartu linn ajaloolistel plaanidel. Koostaja Tõnu Raid. Kirjastus Grenader, 2015) esitlusel ajalooprofessor Aadu Must, on kaardid olnud ju läbi aegade luurematerjal ja spioonide saak. Eelkõige olid need juhised sõjalisteks aktsioonideks, sellist teavet tuli vaenlase eest kiivalt kaitsta.

Sõdadevahelise vabariigi aastail oli see informatsioon kaotanud juba oma sõjalise tähtsuse, kuid nõukogude julgeoleku paranoilise jälitusmaania jaoks oli kaartide salastamine pidev tööpõld veel 1980ndatel, satelliidifotode ajastul. Soovijad võivad vaadata sel ajal trükitud viimast nõukogudeaegset Tartu linna plaani ning imestada, missuguse leidlikkusega on seda osatud kohati tundmatuseni moonutada. Toona kutsutigi neid sageli turismiskeemideks.

Geodeet, kartograaf ja orienteeruja Tõnu Raid ongi oma pensionieas, kaheksa aastat tagasi ette võetud hobi ja uurimistöö tulemusena ära teinud hindamatu töö kartograafia publikatsioonide alase lünga täitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles