Galerii: Pilved varjutasid Tartus varjutuse

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna oli Tartu tähetornis võimalik kõigil päikesevarjutust vaadelda, kuid paraku oli taevas sedavõrd pilvine, et päikese asukohtagi oli keskpäeval esimese hooga keeruline leida.

Tartu Ülikooli muuseumi teadusdirektor Lea Leppik märkis, et inimestel tasus siiski rõõmustada selle üle, et nad on välja tulnud ning et neil on vahelduseks põhjust silmi ka taeva poole tõsta.

Ta lisas, et inimese silmad kohanevad minut-minutilt väheneva valgusega kiiresti ja nii paistab, et pilvede tõttu ei ole mingit vahet, kas Kuu on parasjagu Maa ja Päikese vahel või mitte.

«Tegelikult on pilvise ilmagagi vahe tajutav,» sõnas ta, viibates pärast keskpäeva Tartu Tähetorni näitusesaali poole. «Ma ei ole näinud, et see saal päevasel ajal sedavõrd hämar oleks, kui see on nüüd.»

Tähetorni juhataja Janet Laidla oli rõõmus, et pilvisest ilmast hoolimata käis rahvast Tähetornis üllatavalt palju.

Ja kuigi väljas oli taeva vaatepilt ühtlane hall, siis Tähetorni auditooriumis said inimesed suurelt ekraanilt jälgida videoseansse päikesevarjutusest maailma eri paigust.

Eestis kestis täna osaline päikesevarjutus kella 11 kuni 13.17-ni. Päike oli 73 protsendi ulatuses kaetud kell 12.09.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles