Kaitseliitlased panid üles koloristi maalinäituse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapral Martti Ruus mõõdab seinal pildile parima asukoha.
Kapral Martti Ruus mõõdab seinal pildile parima asukoha. Foto: Raimu Hanson

Tartus Mikkeli galeriis (Tähe 39) pani vormirõivais kapral Ruus üles oma 19 maalist koosneva näituse «Ma tahan olla kolorist», abiks veel mõni kaitseliitlane. Nad tegutsesid kiiresti nagu välk, käes pliiatsid, vesiloodid, naelad ja haamrid.

Seni rohkem arhitekti ja sisekujundajana tuntud, kuid üha enam oma maaliväljapanekutega publikut rõõmustav Martti Ruus tegi sellega avama kutsutud külalistele üllatuse. Nimelt ei olnud kutsetes nimetatud ajal seinal ühtki pilti, kodumaa kaitsmiselt väikese hilinemisega saabunud vormirõivastes mehed panid aga väljapaneku kõigi silme all ülimalt täpselt üles vaid kuue minutiga.

Kunstikoguja Margus Punabi soovitusel Konrad Mägi stuudiosse kunstisaladusi omandama läinud ja neli aastat õppinud Martti Ruus oli kutsunud avamisele ka oma maaliõpetaja Heldur Viirese. Niisugune näituse kujundamine paistis maestrole meeldivat.

Martti Ruus on Tartu Koloristide Liikumise üks asutajaid. Näituse «Ma tahan olla kolorist» maalide esimeste nägijate hulgas olid tema mõttekaaslased samast liikumisest Imat Suumann ja Artur Kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles