Setud käisid Tartus kaupa tegemas

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obinitsa sisse sõites paremat kätt jääb aastaid tühjana seisnud endise kohaliku sovhoosi saun, mille said enda valdusse selle vastas kaupmehe majas ateljeegaleriid pidav vabakutseline kunstnik Evar Riitsaar (sauna ees) ja ta kaasa, kirjanik Kauksi Ülle. Neil on kavas teha sauna uus kunstigalerii ning päevinäinud hoonele ja ümbrusele uue ilme andmiseks pakkusid oma ideed  neile välja Tartu kunstikooli trükimeedia kujundaja-küljendaja ja dekoraatori-stilisti eriala lõpetajad.
Obinitsa sisse sõites paremat kätt jääb aastaid tühjana seisnud endise kohaliku sovhoosi saun, mille said enda valdusse selle vastas kaupmehe majas ateljeegaleriid pidav vabakutseline kunstnik Evar Riitsaar (sauna ees) ja ta kaasa, kirjanik Kauksi Ülle. Neil on kavas teha sauna uus kunstigalerii ning päevinäinud hoonele ja ümbrusele uue ilme andmiseks pakkusid oma ideed neile välja Tartu kunstikooli trükimeedia kujundaja-küljendaja ja dekoraatori-stilisti eriala lõpetajad. Foto: Kristjan Teedema

Tartust veidi enam kui saja kilomeetri kaugusele jääv Võrumaa Meremäe valla Obinitsa küla on sel aastal 25 miljoni soomeugrilase kultuuripealinn. Obinitsa põlisrahval, setudel, oli selle üle hea meel ning kübetki ei lastud end segada väikesest vastuolust, et kuidas küla saab olla pealinn. No mis ei saa, arvas külarahvas ja valis Obinitsale erakorraliselt oma keeli liinapääks ja kirjakeeli linnapeaks sealsamas elava endise setu ülemsootska, vabakutselise kunstniku Evar Riitsaare. Leidlikkust ja ettevõtlikkust sel väiksel rahvakillul jätkub, kinnitab Tartu kunstikooli direktor Kadi Kreis.

Kunstikooli illustraatori, trükimeedia kujundaja-küljendaja ja dekoraator-stilisti eriala õpilased tegid aga lõputöödeks Obinitsa kunstisaali-klubi fassaadi kujunduse, mitmefunktsioonilise trükise ning digitaalse veebireklaami. Valmisid ka tulevase kunstisaali ümber jääva kunstide aia kujunduselemendid ja turismiatraktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles