Tartu tähetornis õpetatakse lähenevat uut päikesevarjutust vaatlema

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk päikesevarjutuse vaatlemisest Eestis Tallinna linnahalli katusel 1. augustil 2008.
Hetk päikesevarjutuse vaatlemisest Eestis Tallinna linnahalli katusel 1. augustil 2008. Foto: Toomas Huik

Teisipäeval, 17. märtsil Tartu Tähetornis kell 18.15 räägib hobiastronoom Martin Vällik eesseisvast päikesevarjutusest ning sellest, kus ja kuidas seda vaadelda ning pildistada.

Päikesevarjutus on hea aeg pöörata tähelepanu meie lähimale tähele, kuid silmi varjutuse poole ei tohiks pöörata ettevaatamatult.

«Eduka vaatluse aluseks on ohutus. Loengul tulebki juttu mõnedest viisidest ja vahenditest, kuidas päikesevarjutust vaadelda ja pildistada, ning ehk saab päiksevaatlusest kellegi jaoks ka harjumus ja hobi,» tutvustas loengut Vällik.

Loengu eel ja järel on hea võimalus soetada endale ka Päikese turvaliseks vaatlemiseks ning pildistamiseks päikesefiltri kile ja spetsiaalsed prillid.

Osalist päikesevarjutust näeb Eestis 20. märtsil kell 11 kuni 13.17 ning varjutust saab vaadelda Tartu tähetorni õuel läbi spetsiaalse päikeseteleskoobi.

Lisaks vaatlemisele saavad kõik väiksemad varjutuste huvilised osa võtta koolivaheaja programmist, mis algab kell 13. Huvipäevale on vajalik eelregistreerimine tähetorni kodulehel.

Järgmine sarnase ulatusega Eestist nähtav osaline päikesevarjutus leiab aset 25. oktoobril 2022, seega tasub selge ilma korral kindlasti võimalust kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles