Vanimad laborinõud jõuavad näitusele

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli ajaloo muuseum toob vaatajate ette väljapaneku «Alkeemiast keemiani. Ajalooline laboriklaas», kus saab näha valikut vanimatest ja ainulaadsematest laborianumatest, millega on tehtud teadust ja koolitatud keemiaõpetajaid juba enam kui saja aasta vältel.


Näituse ühe koostaja, TÜ ajaloo muuseumi ekspositsioonijuhi Terje Lõbu sõnul on keemialaborites kasutatud nõud jõudnud muuseumikogusse suuresti tänu Tartu Ülikooli keemiaõppejõule Tullio Ilometsale, kes alustas ajaloolise laboriklaasi talletamisega juba enam kui 40 aastat tagasi. «Ajalooliste laborianumate arv on aga viimasel paaril aastal hüppeliselt suurenenud seoses ülikooli vana keemiahoone kolimisega Chemicumi,» märkis Lõbu pressiesindaja vahendusel.

«Nii on meie kätte jõudnud suures koguses laboriklaasi, mida teadlased oma uurimistöös enam ei vaja,» selgitas Lõbu.

Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi kogus on hoiul üle 3000 klaasist ja portselanist laborinõu, näitusel saab neist näha ligikaudu 150. Vanimad näitusel eksponeeritud laborinõud pärinevad 19. sajandist, mil Tartus töötasid tunnustatud keemikud ja farmatseudid Carl Schmidt, Carl Claus, Ivan Kondakov, Georg Dragendorff, Wilhelm Ostwald ja paljud teised silmapaistvad teadlased.

Lisaks näitusele saab TÜ ajaloo muuseumi veebilehel www.ajaloomuuseum.ut.ee tutvuda samasisulise virtuaalnäitusega.

Koos näitusega käivitub muuseumis keskastme ja gümnaasiumiõpilastele suunatud haridusprogramm «Ettevaatust, klaas!», kus keemiahuvilised noored saavad ise toimetada laborinõudega - õppida tundma laborinõude otstarvet ning teha huvitavaid katseid, samas selgitatakse ka keemialaborites kehtivaid ohutusnõudeid.

Väljapaneku on koostanud Terje Lõbu, Sirje Sisask ja Maris Tuuling, kujundanud Margot Sakson, konsultant Tullio Ilomets. Virtuaalnäituse on aidanud teha Andres Tennus ja Valmar Evert.

Näitus avatakse 15. septembril kell 16 ning avatuks jääb see 27. märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles