Maailmafilm viib vaatajad laia ilma

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmafilmi esimesel seansil tuleb ERMi näitusemajas vaatajate ette Norra film «Kahe vahel – Etioopia afarid». Siinses kaadris on koos kohalikega üks režissööre, Addis Abeba ülikooli dotsent Getachew Kassa (esiplaanil vasakult), rahu- ja julgeolekuohvitser Hussein Hayie ning režissöör, Norra professor Frode Storaas.
Maailmafilmi esimesel seansil tuleb ERMi näitusemajas vaatajate ette Norra film «Kahe vahel – Etioopia afarid». Siinses kaadris on koos kohalikega üks režissööre, Addis Abeba ülikooli dotsent Getachew Kassa (esiplaanil vasakult), rahu- ja julgeolekuohvitser Hussein Hayie ning režissöör, Norra professor Frode Storaas. Foto: Kaader filmist

Esimene Tartu visuaalse kultuuri festival ehk antropoloogiliste ja dokumentaalfilmide festival Maailmafilm tuli huviliste ette aastal 2004 Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas. Homme algab festival seal võibolla viimast korda.

ERMi uue maja avamine ei ole praegu enam mägede taga. Juulis suletakse näitusemaja püsiväljapanek. Juulist ei pääse enam muuseumi kogude osakonda uurijad ja teised huvilised. Algab pakkimine ja muude ettevalmistuste tegemine Raadile kolimiseks.

Tänavuse, kaheteistkümnenda Maailmafilmi esimesed filmid linastuvad oma hällis, näitusemaja saalis laupäeval kell 12. Kavas on kolm eriprogrammi linateost. Esimene neist on Norra film «Kahe vahel – Etioopia afarid», mis on valminud režissööride Frode Storaasi, Rolf Scotti ja Getachew Kassa koostöös mullu.

Etioopiast Virumaale

Islamiusku afari karjused asustavad Kirde-Etioopia karjamaid. Mõned on asunud elama linnadesse ja kaubanduskeskustesse, kus politsei ja teised ametnikud esindavad Etioopia riigivõimu. Paljud afarid hoiavad jalga mõlema ukse vahel: neil on kodu linnas ning samal ajal on nad tihedas kontaktis oma nomaadidest sugulastega.

Kell 16 tuleb vanas heas näitusemajas põhiprogrammi filmina linale Rein Marani tänavu valminud «Suvisted Tammealusel». Tammealuse hiis asub Virumaal Mahu (Viru-Nigula) kihelkonna Samma külas. Seal on saanud tavaks tähistada igal aastal suvistepüha.

Sellega jõuavadki Maailmafilmi seansid ERMi näitusemajas sedakorda lõpule. Tänavuse festivali kõik järgmised filmid linastuvad Tartu Elektriteatris.

Sealsamas on kavas ka festivali avamine kell 18, misjärel saab vaadata Liivo Niglase ja Priit Tenderi tänavu valminud «Teekonda ussinuumajani». Filmimispaigad on Eestis, Tšuktši poolsaarel ja Ühendkuningriigis, minategelaseks on animafilmilooja Priit Tender, kellel on käsil joonisfilm tšuktši muinasjutu «Ussinuumaja» ainetel.

Seekord tuleb publiku ette ligi 60 dokumentaalfilmi 25 riigist. Need jäid sõelale enam kui tuhandest festivalile saadetud filmist.

Järgmisel aastal

ERMi programmijuht ja Maailmafilmi koordinaator Siim Angerpikk rääkis, et seni on festival ulatunud ka Athena keskusesse, Genklubisse ja Tartu Elektriteatrisse, kuid alati on mingi väike akadeemilisem ja arutelusid eeldav osa olnud näitusemajas.

Mis saab järgmisel aastal samal ajal? Kas näitusemaja peale mõtelda ei ole enam kindlasti põhjust? «Päris täpselt veel ei tea,» ütles Siim Angerpikk. «Ilmselt jätkub koostöö Elektriteatriga, kuni uus maja valmis saab, ja võimalik, et midagi on ka veel näitusemajas.»

Seansid kahes kohas

  • Laupäeval kell 12 on ERMi näitusemajas (Kuperjanovi 9) kavas kolm eriprogrammi filmi, millest üks viib Etioopiasse, teine Saalomoni saartele ja kolmas Riiga.
  • Kell 16 tuleb sealsamas linale Rein Marani tänavune film «Suvisted Tammealusel».
  • Festivali avamine on kell 18 Tartu Elektriteatris (Lai 37).
  • Seejärel tuleb Elektriteatris linale kaks põhiprogrammi filmi: kell 18.45 Liivo Niglase ja Priit Tenderi «Teekond ussinuumajani» ning kell 20.30 Stephanie Spray ja Pacho Velezi (USA) «Manakamana».

Allikas: Maailmafilm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles