Puhja alajaama uuendamiseks kulub 1,1 miljonit

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alajaam.
Alajaam. Foto: Toomas Huik

Elektrilevi tänavune suurim investeerimisobjekt Tartumaal on Puhja piirkonnaalajaam, mida ootab ees põhjalik uuenduskuur. Elanikele tagatakse seniks elektrivarustus teiste alajaamade kaudu.

Tormid räsivad Tartumaal tihtipeale enim just Võrtsjärve-äärseid piirkondi ning seal on teistest rohkem ka elektrikatkestusi. Uuendustööd peaksid elektrivarustuse kindlust rohkem kui 2300 majapidamisel ja ettevõttel kindlasti parandama, usub ettevõte.

Uuendustöödeks sõlmis võrguettevõte lepingu hankel parima pakkumise teinud Siemens Oy Eesti filiaaliga. Leping näeb ette, et 1,1 miljoni euro eest ehitatakse alajaama uued hooned, paigaldatakse uued jaotusseadmed, rajatakse võrguühendused ja demonteeritakse vanad jaotusseadmed. Praegu käivad projekteerimistööd, ehitus algab plaani järgi aprillis ning alajaam valmib tuleva aasta kevadeks, kinnitas Elektrilevi juhatuse liige Jaanus Tiisvend.

Piirkonnaalajaamasid on Eestis paarisaja ringis ja ühe sellise alajaama tööst väljalangemine toob kaasa ulatusliku elektrikatkestuse, kinnitas Tiisvend. Tema kinnitusel on Puhja piirkonnaalajaam kahtlemata kohaliku elektrivõrgu üheks sõlmpunktiks ning vananenud seadmetest tingitud elektrikatkestused halvavad nii elanike elu kui ka ettevõtete tegevuse.

Ta lisas, et tänu uuele alajaama paigaldatavale tehnoloogiale saab tulevikus elektrivarustuse taastada kaugjuhtimisega ja kiiremini.

Puhja piirkonnaalajaam ehitati 1970. aastatel ning selle kaudu varustatakse elektriga 163 väiksemat alajaama Puhja, Rannu, Konguta ning osaliselt Tähtvere ja Nõo vallas. Suurimateks tarbijateks on ettevõtted Sangla Turvas ja Estoveri piimatööstus.

Tänavu investeerib Elektrilevi Tartumaa elektrivõrku ligikaudu neli miljonit eurot. Plaanis on uuendada 51 alajaama ja ehitada 136 kilomeetrit ilmastikukindlat elektriliini. Teised suuremad objektid Puhja alajaama kõrval on Elva-Rõngu, Kuuste-Mäksa, Alatskivi-Kallaste, Kuuste-Haaslava ja Alatskivi-Kolkja-Koosa elektriliinid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles