Suri psühhiaatriakliiniku juhataja professor Veiko Vasar

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veiko Vasar.
Veiko Vasar. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli psühhiaatriakliiniku juhataja professor Veiko Vasar lahkus meie seast 7. märtsil.

Veiko Vasar sündis 16. jaanuaril 1956. aastal Tartus arstide perekonnas.

Tartu 5. keskkoolile järgnesid õpingud Tartu riikliku ülikooli arstiteaduskonnas, mille ta lõpetas 1980. aastal. Teadurina, hiljem assistendina töötamise kõrval valmis tal 1987. aastal kandidaadiväitekiri.

Aastatel 1990‒1999 oli Veiko Vasar psühhiaatria õppetooli dotsent, seejärel professor. Temast sai 1995. aastal psühhiaatriakliiniku peaarst ja 2000. aastast kliiniku juhataja.

Aastatel 1990–1991 oli  ta külalisteadur Helsingi ülikoolis. 1992. aastast oli ta Tartu ülikooli arstiteaduskonna nõukogu liige.

Tartu ülikooli kliinikumi, Tartu ülikooli psühhiaatriakliiniku ja Eesti Psühhiaatrite Seltsi koostatud järelehüüdes kirjeldatakse Veiko Vasarat kui suure töövõimega mitmekülgset kolleegi, kes oli arstina empaatiline, patsienti mõistev, arvestav ja rahulik.

Veiko Vasara käe all on õppinud kõik viimase kahe kümnendi psühhiaatriaresidendid ja arstiteaduskonna ravi eriala üliõpilased.

Oma tagasihoidlikkuse, missiooni- ja õiglustundega, sihikindluse ning pühendumusega jääb ta eeskujuks järeltulevatele psühhiaatrite põlvkondadele.

Süsteemse mõtlemise-, aususe-, kohusetundlikkuse-, omakasupüüdmatuse- ja lugupidamisega kaastöötajate vastu kujundas Veiko Vasar kindlakäeliselt psühhiaatriakliiniku nüüdisaegseks teadus- ja õppekeskuseks. Teadlasena oli Veiko Vasara uurimisteemade ring lai: unemeditsiini uuringutest ärevuse neurobioloogiliste alusteni.

Avaldatud publikatsioone on tal üle üheksakümne. Tema juhendamisel on kaitstud kaheksa väitekirja, kolme juhendamine jääb pooleli.

1992. aastast oli ta Tartu ülikooli arstiteaduskonna nõukogu liige.

Eesti Psühhiaatrite Seltsi juhatuse liikmena on professor Veiko Vasar aidanud suunata Eesti psühhiaatria arengut.

Tööst vabadel hetkedel köitis Veiko Vasarat fotograafia.

Professor Veiko Vasara ärasaatmine on pühapäeval, 15. märtsil kell 13 Tartu ülikooli aulas.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles