Emajõgi saab jupi uut kaldapiiret

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eskiisilt saab aimu, millised kõnniteepiirded tulevad Kaarsilla ja Võidu silla vahele Emajõe paremkaldale.
Eskiisilt saab aimu, millised kõnniteepiirded tulevad Kaarsilla ja Võidu silla vahele Emajõe paremkaldale. Foto: Tartu linnavalitsus

Kaarsilla ja Võidu silla vaheline kaldapiire, mille linlased valisid välja mullusel kaasava eelarve hääletusel, peaks valmis saama suve jooksul.

Linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonnal on praeguseks kaldapiirde lahendus leitud ja ees seisab riigihange piirde ehitaja leidmiseks. Kui kõik läheb plaanipärastelt, saab uus kaldapiire suve jooksul valmis, kinnitas linnavalitsus oma teates.

Lahenduse autoriks on arhitektuuri ja ehituse osakonna arhitekt Anna-Liisa Unt, kes oli ka Emajõe vasakkaldale 2011. aastal rajatud Võidu ja Turu silla vahelise kaldakindlustuse ja -platvormide üks autoreid. Piire meenutab oma välimuselt Oeconomicumi taha jääva vaateplatvormi omi.

Arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Tõnis Arjuse sõnul saab kaasava eelarve 70 000 euro eest rajada piirde Kaarsilla ja Võidu silla vahelisele vanalinnapoolsele kaldale. «Lahendusega taotlesime, et see oleks piisavalt turvaline ja vastupidav ning välimuselt ühelt poolt ajatu, kuid samas haakuks nii kaasaegse kui ka ajaloolise kontekstiga,» selgitas ta. Osakonnajuhataja sõnul saab  tulevikus samasugust või edasi arendatud lahendust kasutada ka mujal Emajõe ääres.

Piirded on kavandatud tsingitud kanttorust, mis värvitakse tumedaks, et need sobiksid kokku Võidu silla piiretega. Lisaks saab käsipuu valgustuse ning paigaldatakse ka paar redelit, et rumalusest või õnnetu juhuse läbi jõkke sattunud saaksid neid pidi jõest välja ronida.

Oktoobris 2014 toimunud Tartu kaasava eelarve hääletamisel valisid tartlased võiduideedeks kõnniteede äärekivide korrastamise ja Emajõe kaldapiirde uuendamise ideed.  Mõlema idee jaoks on 2015. aasta eelarvesse kavandatud 70 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles