Tartu maadlejad särasid kodukamarale jõudnud meistrivõistlustel

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadluse Eesti meistrivõistluste finaalid. Pildil võistluste peakorraldaja Kristjan Press kuni 66 kg kaalus vastamisi Denis Bolunoviga.
Maadluse Eesti meistrivõistluste finaalid. Pildil võistluste peakorraldaja Kristjan Press kuni 66 kg kaalus vastamisi Denis Bolunoviga. Foto: Rein Murakas

Eesti meistrivõistlused vabamaadluses, naistemaadluses ja kreeka-rooma maadluses peeti esmakordselt ühes kohas ja samal päeval. Lõunakeskuse jääväljakul peetud turniir on osalejatelt pälvinud seni vaid kiidusõnu.

Lõunakeskuse jääväjakul maadlusvõistluste korraldamise mõte oli nii julge, et sai esialgu maadlusjuhtide ja treenerite poolt kerge tagasilöögi, tunnistas SK Englas treener Voldemar Press. Kuid juba mullu Raplas peetud Eesti meistrivõistlused näitasid, et maadlusele sobib uuem jume. Sealsed korraldajad suutsid maadlussporti rahvale paremini serveerida. Toona oli kavas üksnes naistemaadlus ja kreeka-rooma maadlus, vabamaadlus jäi kitsaste olude tõttu kõrvale.

Tartu maadlussportlaste initsiatiivgruppi kuulusid peakorraldajana Kristjan Press, Ott Tõnissaar ja toetajana kolmekordne olümpialane ning omaaegne maailmaklassimees kreeka-rooma maadluses Helger Hallik. Võistluste avamisel ütles tervitussõnad esimeste Euroopa mängude maa esindaja, Aserbaidžaani saatkonna esindaja, kusjuures nemad olid ka ühed võistluste toetajad, kinnitas Press.

Kogu ürituse raskuskese lasus SK Englas entusiastide ja vabatahtlike õlul, kellest esile tõstmist väärivad Margus Rääk, Joosep Vähi, Gunnar Kristerson, Marek Hristjuk jt.

Võistluspäeva juhatasid sisse vabamaadlejad ja naismaadlejad. EMÜ SK naismaadlejad tegid ka tänavu hea esituse ja olid võistkondlikult võitjad. TÜ ASK tüdrukud said kolmanda koha.

Kuni 48 kg kaalus tunnistas Maria Kilk (EMÜ SK) vaid seljavõite ja tuli taas Eesti meistriks. Anette Org (EMÜ SK) oli kuni 58 kg kaalus kolmas. Kogu võistluse parimaks heitjaks, kes sai ka OlyBet'i eriauhinna, osutus sama kaalu võitja Anastassia Krasnova (Kaitsejõudude spordiklubi).

Liis Järvamagi (TÜ ASK) oli kindel võitja kuni 63 kg kaalus ja esmakordselt meistrivõistlustel osalenud Kadri Vilba (Kalev/Englas SK) oli lähedal hõbemedali võidule (eduseis 6:2). Kogemused vastase seljatamiseks jäid napiks ja lõpuks tuli pronksmedal. Anette Traks (TÜ ASK) sai kuni 69 kg kaalus kuldmedali ja seda pärast pingelise finaali võitu.

Meeste vabamaadluses olid medaliheitluses ka tartlased. Võrreldes mullusega jäi medalisaak napimaks, ent raskekaalus ületas Kaarel Maaten (EMÜ SK) oma vastaseid mitmekülgsema tegevusega ja oli taas võitja. Kuni 61 kg sai Rainer Grosberg kolmanda koha ja Targo Leini tõi TÜ ASK-le teise pronksmedali. Mullune hõbe Magnus Piirits (TÜ ASK) leppis tänavu viienda kohaga. Viies oli ka Keth Štšeglov (EMÜ SK).

Väga südi maadlust näitas kuni 86 kg üllatusvõitja Vahur Steinberg (TÜ ASK). Tema teenis meeste vabamaadluse arvestuses parima heitja eriauhinna.

Kreeka-Rooma maadluse raskekaalu medalite jagamisel olid osalised ka tartlased. Mait Madi (TÜ ASK) jõudis Heiki Nabi vastu küll finaali, kuid maailmameistriga võrdväärsest maadlusest oli asi üpris kaugel. Madile siiski igati väärikas teine koht.

Alagrupis maadles ka Kaarel Maaten (EMÜ SK) Nabiga. Kusjuures maailmameister ei saanudki ülekaalukat võitu, täpsustas Press. Maaten pidi leppima siiski pronksise autasuga.

Poolraskekaalus (kuni 98 kg) oli Tartumaa esindaja Konstantin Krehhov (SK Peipsiäärsed) kolmas. Kuni 85 kg kaalus sai Targo Leini (TÜ ASK) viienda koha. Mullune meister Veiko Proovel täitis tänavustel meistrivõistlustel edukalt sekretäri rolli ja loobus maadlemisest.

Kuni 80 kg kehakaalus oli Hardo Tootsi (Kalev/Englas) tee finaali üpris sile ja ka finaalis lennutas ta oma vastast eriauhinna vääriliselt. Toots täiendas oma perekonna Eesti meistrivõistluste kullafondi kuuenda kuldmedaliga. Varasemad viis oli võitnud tema treenerist isa Heiki Toots.

Kuni 75 kg kaalus ei andnud Silver Tõgen (EMÜ SK) konkurentidele tänavu sõnaõigust ja võib rahulikult valmistuda Bakuus peetavateks Euroopa suvemängudeks. Sealt edasi juba MMile ning ehk pääseb seejärel ka olümpiahõngu nuusutama. Olümpiamängudel võisteldakse kõikides stiilides vaid kuues kaalukategoorias ja kreeka-rooma maadluse kaalud on: -59, -66, -75, -85,-98, -130 kg.

Kuni 75 kg kaalus üritasid finaalipääsu ka Ott Tõnissaar (Kalev/Englas) ja Magnus Piirits (TÜ ASK). Paraku valmistas mullune hõbe Tõnissaar poolehoidjaile juba eelvõistluses halva üllatuse, tehes tavalisest lohakama võtteürituse. Sellega jäi ta kogenud vastasele alla ning sai koguni seljakaotuse. Magnus Piirits alistas küll mulluse meistri, kuid saadud kaotus Tõgenile võimaldas tal heidelda pronksmedalile. Pronksmedalid seega meie meestele - Ott Tõnissaarele ja Magnus Piiritsale.

Kuni 71 kg kaalus pääses Uku Paul Tuuling (EMÜ SK) samuti vaheringis maadlema pronksmedalile. Tasuks siiski viies koht.

Kuni 66 kg kaalus läks selle kaalu viimaste aastate liider Kristjan Press (Kalev/Englas SK) juba eelringis vastamisi ühe tulevikulootuse, Ott Saarega (Valga), kes on omaealiste Euroopa meistrivõistlustel tulnud viiendale kohale. Tänavustel Eesti meistrivõistlustel lausa kahte koormat kandnud Press, kes oli ka võistluste peakorraldaja, suutis jõuvarusid koondades võita küll eeldatavalt tugevaima vastase (7:2), kuid sellest kohtumisest ta enam taastuda ei suutnud.

Teisest tabeli osast jõudis finaali Denis Bolunov, kes eenevalt alistas teise favoriidi, EMil varem viiendaks tulnud Dimitri Gorjuško. Bolunov tuli mullu kadettide maailmameistrivõistlustel viiendaks ja mulluse Eesti meistrina oli ta kergemas kaalus tahet täis ka tänavu.

Finaalis võttis tehniliselt osavam tartlane vastaselt enda kontole küll neli punkti, kuid see oli ka kõik. Ka kehakeel näitas, et kurnatud tartlasel ei olnud maadlemiseks enam jõuvarusid, rääkis Voldemar Press. Võistluste põnevaimas finaalis oli Kristjan Press seitse sekundit enne lõpuvilet veel võidulainel ja siis kukkus. Hõbemedal tuli väga pingeliste kohtumiste tulemusena. Pressi hinnangul tuleb tõdeda, et vähemalt selles kaalus on meil mitu perspektiivset noormeest-tulevikulootust.

Võistkondlikus arvestuses jõudsid kõik kolm Tartu linna klubi esiviisikusse. 43 Eestimaal tegutseva maadlusklubi seas sai Kalev/Englas SK kolmanda koha karika, neljas oli EMÜ SK ja viies TÜ ASK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles