Tööandjad otsisid helgemaid päid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval ei mängitud maaülikooli spordihoones mitte saalihokit ega võimeldud, vaid palliplatsi täitis Tudengimess, mis püüdis kokku viia tudengeid ja tööandjaid.

Tudengite ette tuli ligi 50 erinevat asutust-ettevõtet, kelle seas nii kinnisvarafirmasid, tootjaid, vahendajaid kui ka riigieelarvelisi organisatsioone. Kõigil neil peas mõte täiendada oma spetsialistide ridu noorte ja andekatega. Neid, kes kohe hommikul tulevad, ei tasugi püüda - need teevad lihtsalt koolist poppi, leidsid mõned messil väljas olnud ettevõtjad. Õhtupoolikul jäi huvilisi küll mõnevõrra vähemaks, ent külaliste küsimused muutusid konkreetsemaks ning asjalikumaks. Üliõpilased olid isegi veidi ettevaatlikud ning uude töö- või praktikasuhtesse uisapäisa ei tormatud.

Õpetavad välja

Selge see, et päris valmis spetsialiste me ei leia, kuid tööks vajalikud oskused õpetatakse noorele töötajale kiiresti selgeks, kinnitas juustutootja Estover tootmisjuht Jaan Kree. Ettevõte pakub kohe umbes 20 praktika- ja töökohta nii ricotta - kui juustutootmise poolele, kuid tegelikult vajab suurettevõte spetsialiste piltlikult öeldes alates puurkaevuveest kuni puhastini. Samuti kõigisse teistesse tootmisahelasse jäävatesse lülidesse.

Juustu ja kohupiima suurim tehas asub firmal Tartumaal Kaarlijärvel. Seal võib ettevõtja käest saada ka korraliku elamispinna, kinnitas Kree. «Huvilisi on nii praktika kui töö vastu,» lisas ta.

«Küsitakse nii praktikale kui tööle,» ütles ka Eesti suurima elementmajade tootja AS Kodumaja tehasejuhataja Alar Ilves. «Isegi lõputööde jaoks teemasid küsitakse.» Peamiselt eksportturgudele suunitletud ettevõte vajab pidevalt nii töödejuhatajaid, projektijuhte, projekteerijaid kui ka müügiinimesi. «Katame oma ettevõttes alates kliendi leidmisest kuni maja üleandmiseni kõik ise,» täpsustas ta.

Põhjalikku varasemat töökogemust Kodumaja tudengitelt ei oota. Kogu vajalik väljaõpe tehakse kohapeal. Põhiline osa tootmisest asub Tartus enam kui 54 000 ruutmeetril. Tootmispinda on Kodumajal tegelikult aga vähemalt 74 000 ruutmeetrit, mis on plaanis seoses tootmismahtude kasvuga peagi kasutusele võtta. Naftahindade langus avaldab Skandinaavia turgudele küll mõju, kuid müügimahud pole märkimisväärselt vähenenud. Kui, siis kaubeldakse rohkem hinna osas, sõnas Ilves.

«Ootame eelkõige praktikale,» märkis Eesti Põllumajandusmuuseumi näituste ja muuseumipedagoogika osakonna juhataja Janne Vaabla. Muuseum on ühtaegu nii teadus-, kui haridusasutus ja vaba aja veetmise võimalus. Eelkõige sellistes valdkondades on pakkuda ka praktikakohti. Kas ka töökohti, näitab juba aeg. «Eks me jätame helgemad pead ikka meelde,» kinnitas Vaabla ja lisas, et kõi võimalus tekib, võetakse ka inimesi tööle.

Tema sõnul käisid põllumajandusmuuseumi esindusega tutvumas paljud väga erinevate alade tudengid ja spetsialistid. Just seda ongi tarvis, sest muuseum vajab noori värskete mõtetega tegutsejaid.

Saab ka palka

Avalikkuses ehk vähem tuntud, kuid omal alal Eesti üks juhtivamaid vesiehitiste projekteerimisfirmasid Piiber Projekt vajab praktikante, kuid ka töökäsi nende seast, kes tunnevad tõsisemat huvi vesiehitiste ja ehitusmaterjalide vastu. Juhatuse liige Enn Kulp märkis, et see selgub juba praktika käigus, kas noort huvitab rohkem ehituse või projekteerimise pool. «On juhtunud, et heast praktikandist saab peagi ka õppejõule võrdväärne partner,» märkis ta.

Praktikavõimalusi käisid kompamas juba lausa esimese kursuse tudengid. «Kolmas kursus näeb pilti siiski selgemalt,» rääkis Kulp oma tähelepanekutest. Praktikandid kuluvad marjaks ära eriti suveperioodil. Tihti tahetakse tulla kuuks ajaks, kuid tegelikult saab praktikale jääda vabalt ka viieks-kuueks kuuks, lisas ta. Mõistagi ei oodata praktikantidelt tasuta töö tegemist. Käega katsutava tulemuse eest saab alati ka palka.

Messil sai osaleda ka erinevates töötubades. Meeleolu hoiti üleval ka messilaval. Näiteks kõneles Jüri Anepaio (DeLaval) teemal «Tudengist juhiks», Aleksei Turovski rääkis olelusvõitlusest ning laulja ja poliitik Mihkel Raud meenutas oma haridusteed. Messi lõpetas ansambel Traffic.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles