Vargused teevad Ihaste elanikke valvsaks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veibri küla elanik Jaak Siim langes varguse ohvriks vabariigi aastapäeva eel. Saabunud koju, leidis ta eest segi pööratud maja ja kangiga lahti murtud hoovipoolse terrassiukse.
Veibri küla elanik Jaak Siim langes varguse ohvriks vabariigi aastapäeva eel. Saabunud koju, leidis ta eest segi pööratud maja ja kangiga lahti murtud hoovipoolse terrassiukse. Foto: Erakogu

Viimastel nädalatel kuulatavad Tartu linna lõunapiiril elavad inimesed tähelepanelikumalt koerte haukumist ja jälgivad liikumist ümberkaudsetel tänavatel, sest kuu aja vältel on piirkonnas olnud vähemalt kuus vargusjuhtumit.

Nii mõnigi otsib aeda kurja koera või on juba leidnud uue parima sõbra. Turvafirmadki on saanud tavapärasest rohkem kõnesid, kus uuritakse elektroonilise valve hindu.

Kõike seda seetõttu, et Vana-Ihaste, Veibri ja Lohkva piirkonnas on viimastel kuudel taas vargad liikvel.

Elekter välja

Välistada ei saa, et samad vargad tegutsevad ka mujal linnas, kuid näib, et viimasel ajal on nende tegevus koondunud Tartu lõunapiirile, umbes viie kilomeetri raadiusse.

Tartu Postimehele teadaolevalt võis viimane vargustega seotud intsident olla möödunud nädalavahetusel. Nimelt avastas üks Veibri küla elanik, et öösel kadus majast elekter. Aknast välja vaadates märkas ta kaht tumedates riietes kogu askeldamas elektrikapi juures.

Võõraid inimesi on koerte haukumise peale märgatud aedades mujalgi.

Tartu politseijaoskonna menetlusteenistuse vanem Anita Peiponen märkis, et viimasest juhtumist on politseile tõepoolest teade tulnud. Esialgu vajab tema sõnul siiski kontrollimist, kas need kaks väidetavalt nähtud isikut võtsid majast voolu välja eesmärgiga vargile minna. Küll aga kinnitas ta, et elektri väljalülitamise taktikat on paaril korral kasutatud neis majades, kus on vargil käidud.

Kolm korda on viimase kuu vältel murtud sisse Lohkva külas keldritesse, kaks korda Veibri küla eramutesse ja ühel korral Vana-Ihastes asuvasse majja. Peiponeni sõnutsi võtavad sissemurdjad kaasa peamiselt raha ja ehteid, kuid muudki, mida annab kergesti realiseerida. Lohkva keldrivargusi iseloomustab aga see, et kaasa on võetud paadi- ja suusavarustust. Seega pole veel päris kindel, et kõigi nende varguste taga on samad isikud.

Ühtegi kahtlustatavat politsei esialgu kinni pidanud ei ole, kuid piirkond on eriti suure tähelepanu all, tõdes Peiponen. Sama kinnitavad kohalikud elanikud, kellega Tartu Postimees on vestelnud. Politseid märgatakse nüüd sagedamini ja tihti võib majade juures mõne turvafirma autot näha, sest nõudlus turvasüsteemide järele on kasvanud.

Samuti paigaldatakse valvekaameraid ning nii mõnigi kaalub endale neljajalgse valvuri võtmist.

Tartu koduta loomade varjupaiga andmed siiski ei näita, et koerte vastu hiljuti suurem huvi oleks tekkinud. Kodu otsib praegu mitu ilusat looma, kellest nii mõnigi töötaks valvurina suurepäraselt, öeldi varjupaigast.

Rahvas valvel

Murdvargustest Ihastes kirjutas Tartu Postimees viimati mullu septembris, mil varas murdis sisse majja ning ärandas sealt leitud võtmega auto. Kahel korral on vargad nüüdki viinud autovõtmed ning ühel korral ka Volkswagen Passati sõiduki. Pimedal ajal, oktoobris ja novembris oli vargusi veelgi. Aasta lõpus õnnestus politseil kurikaelad tabada ning elanikud said taas rahulikumalt magada.

Enne seda käis piirkonnast vargustelaine üle tunamullu suvel, mil põhiliselt tungiti sisse tuulutusasendisse jäetud pakettakendest. Ka sellele vargajõugule jõudsid korrakaitsjad hiljem elanike abiga jälile.

Politsei usub, et ka praegu ringi luusivad vargad jäävad lähiajal kindlasti vahele. Et see kiiremini juhtuks, soovitas Peiponen panna tähele detaile, mis erinevad tavapärasest, näiteks teatada politseile kahtlastest autodest või isikutest, kontrollida ümbrust, kui koerad muutuvad rahutuks. Aitab ka akende-uste põhjalikum sulgemine ning elektrooniline valve.

Samuti tasuks tugevdada naabrivalvet. «Kui lähete kodust ära, andke naabrile teada,» soovitas Peiponen.

Elanikud ongi praegu valvsamad ning paljud sõidavad hilistel õhtutundidel kodukandi tänavad läbi ja lähevad alles siis magama.
 

Vargused Luunja vallas ja Ihastes viimase kuu jooksul

26. veebruaril avastati, et Luunja vallas Veibri külas murti terassiukse kaudu sisse eramusse ning varastati sõiduauto Volkswagen Passat süütevõti ning maja hoovist sõiduk. Kahju on täpsustamisel.

21. veebruaril teatati politseile, et Luunja vallas Veibri külas tungiti terrassiukse kaudu eramusse ja varastati sõiduauto võtmed.

19. veebruaril sai politsei teate, et Tartus Metshaldja tänaval tungiti akna kaudu eramusse ja varastati rahakotid koos dokumentide ja sularahaga ning kaks mobiiltelefoni. Kahju on selgitamisel.

10. veebruaril teatati politseile, et veebruari esimestel päevadel varastati Luunja vallas Lohkva külas lukustatud keldrist hübriidjalgratas, jalgratta tarvikuid, kummipaat ja suusasaapad. Kahju on kokku 2059 eurot.

2. veebruaril teatati politseile, et Luunja vallas Lohkva külas on sisse murtud keldriboksi ja varastatud kummipaat, paadimootor ja paadimootori aku. Kahju on umbes 700 eurot.

28. jaanuaril sai politsei teate, et Luunja vallas Lohkva külas tungiti lukusüdamiku lõhkumise teel keldriboksi ja varastati kaks lumelauakomplekti ning muid esemeid. Kahju on 1608 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles