Ants Laaneots: ministriametist on vara rääkida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna nimekirjas riigikokku kandideeriv Ants Laaneots.
Reformierakonna nimekirjas riigikokku kandideeriv Ants Laaneots. Foto: Kristjan Teedema

Reformierakonna nimekirjas Tartus 5907 häält kogunud ja sellega Tartu piirkonnas ainsana isikumandaadi saanud Ants Laaneots ei olnud eile valmis vastama, kas ta oleks valmis ministriportfelli vastu võtma.

Olete Tartus saanud väga hea häältesaagi, kuidas vastab see teie ootustele?

Esimest korda osalen, ei ole seda kriteeriumi paigas veel.

Päris ausalt öeldes, läksin kandideerima missioonitundest. Olles enam kui 20 aastat Tallinnas erinevatel juhtivatel  kohtadel, on mul tekkinud sügav veendumus, et meie riigikogu on kannatanud ühe suure puuduse all ehk sõjaline kompetents on alati olnud ebarahuldav.

Kuna julgeolekuolukord möödunud aastal muutus Ida-Euroopas ja see puudutab ka meid, siis otsustasin kandideerida. Reformierakond käis ka peale ja tahtis, et ma kandideeriksin.

Leidsin, et mõtekas on anda oma panus Eesti riigikaitse tugevdamisse. See puudutab esmast enesekaitsevõimet tervikuna, milles näen mitmeid tehtud vigu, mis tuleb parandada. See puudutab ka koostöö tõhustamist NATO ja Euroopa Liiduga sõjalises aspektis.

Kindlasti tuleb ligemalt monitoorida ka Venemaad ja Venemaa käitumist.

Olen veendunud, et kallaletung Ukrainale ei ole kaugeltki lõppenud ega ole ka viimane, nii kaua, kui Putin ja tema meeskond on Venemaal võimul.

Võib tekkida olukord, kus teid kutsutakse valitsuse liikmeks, kas oleksite valmis ministrina tööle asuma?

Ma ei ole valmis sellele küsimusele vastama, sest sellest me ei ole mitte kunagi rääkinud. Oleme lähtunud seisukohast, et teeme üks samm korraga. Praegu, kui esimene samm on tehtud, me võidame valimised, tekib küsimus koalitsioonist.

Siis läheb ametikohtade jagamiseks ja siis võib midagi arutada.

Eks pean seda kaaluma, aga ei ole valmis praegu vastama.

Milles näete põhjust, et nii suur hulk Tartu inimesi teie poolt hääle andis? Teie tulemus ületab näiteks linnapea oma mäekõrguselt.

Enesekiitus on minu meelest alati alandav ja liigne.

Mina valisin teise tee, ma ei käinud ütlemas, et valige  mind, valige mind. Kui see jama möödunud aastal Ukrainas algas, tunnetasin kaudset ohtu Balti riikidele, sealhulgas Eestile, kui olin läbi lugenud Putini Venemaa uue doktriini.

Selles oli pandud lähiaastateks kaks ülesannet. Esiteks, taastada kontroll endiste liiduvabariikide üle. Teiseks, saada globaalseks administraatoriks,  „lükata troonilt“ Ameerika Ühendriigid.

See oli mulle selge ja ma alustasin selgitustööd möödunud aasta kevadel, püüdsin inimestele selgitada tõde. Paljudel juhtudel oli informatsioonist puudus, tuli ka apsakaid, sest olukord muutus kiiresti ja ettearvamatult.

Kas praegu on eeskätt rõõm või mure vastutusekoorma pärast? Pensionipõlve veel ei ole.

Ei ühte ega teist. Võtan rahulikult. Olen piisavalt vana inimene, et mitte pessimismi langeda ega liigsesse eufooriasse minna. Võtan pragmaatiliselt, eks näe, kuidas see edasi läheb.

Häälte hulga poolest olete Tartus valimiste võitja, kuidas tähistate?

Ma viimast tulemust ei jõudnud vaadata, keegi ütles, et üle viie tuhande. See on ju hea näitaja.

Tartus olete te ainus isikumandaadi saanud kandidaat.

Aga siis on ju hästi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles