Voronja galerii uus kuraator Mari Kartau toob näha ammuste kunstnike loomingut

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kartau on sellel pildil tegevuses kunstnikele auhindade üleandmisega Pärnus mai algul 2009.
Mari Kartau on sellel pildil tegevuses kunstnikele auhindade üleandmisega Pärnus mai algul 2009. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Varnjas eelmisel suvel oma esimesel tegevusaastal suurt tähelepanu võitnud Voronja galerii andis teada, et tänavust näitust, mis avatakse 27. juunil, kureerib Mari Kartau.

Kiwa kureeritud mulluse näituse „Ajutine valitsus. Nelikend aastat punki“ asemele lubab Kartau seada loomingut nendelt, kes on kunagi olnud head  kunstnikud, kuid kes pole ammu kunsti teinud.

„Mõned neist on olnud tuntumad, mõned ei jõudnudki end kunstimaailma teadvusse kinnistada. Mõned on kunstiga ilmselt igaveseks hüvasti jätnud, mõned lihtsalt elulistel põhjustel pausi pidamas, “ lisas Kartau. „Kõigile neile on iseloomulik loominguline põhjalikkus nii kontseptuaalses kui visuaalses mõttes. Arvestades pealiskaudsuse pealetungi on kahju, et sellised inimesed on loobunud. Samas ei saa seda neile ka ette heita, sest põhikohaga kunstnikuna tegutsemine pole meie ühiskonnas just ülearu lihtsaks tehtud, seda nii vaimses kui majanduslikus mõttes.“

27. juunil avatavat väljapanekut saab Voronja galeriis vaadata kuni septembri keskpaigani, kuid mitte kolm päeva nädalas, nagu mullu suvel, vaid viis päeva nädalas.

Eraalgatusena kalurihoone tühjaks jäänud paadikuuris Peipsi ääres sisse seatud galerii asutajad ja omanikud on Kaili Kask ja Raul Oreškin. Esimese hooaja punginäituse külastajaid oli omanike andmeil üle tuhande, kellest kolmandik olid Sibulatee ette võtnud turistid. Eelmise aasta lõpus leidis Voronja galerii äramärkimist Tartu aasta teo valimise nimekirjas.

Kartau on kureerinud näitusi ja festivale Eestis ja välismaal. Ta tegutseb aeg-ajalt ka kunstnikuna, valdavalt performantsi ja maali vallas. Ta on lõpetanud aastal 1996 Eesti kunstiakadeemia kunstiteaduse eriala, aastal 2013 Räpina aianduskooli keskkonnakaitse eriala ja õpib praegu Luua metsanduskoolis metsandust.

Kartau on töötanud meediaväljaannetes kunstitoimetajana ja galeriides näitusekorraldajana, aga pidanud ka linnavalitsuse osakonnajuhataja, taksojuhi, konnapäästja, küsitleja ja kolledži direktori ametit ning teinud muudki tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles