Tartlased ootavad valimislubaduste täitmist

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasku keskuses asuv valimisjaoskond.
Tasku keskuses asuv valimisjaoskond. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna valimisjaoskondades hääletamas käinud tartlased ootavad uuelt riigikogult ja valitsuselt, et mõeldaks rohkem inimestele ning et valimisprogrammides välja öeldud lubadused täidetakse.

Pühapäeva keskpäeval Tartu kaubamajas hääletamas käinud Lea (46) ja Riho (45) tunnistasid, et tegid oma valiku Eesti ühiskonnas toimunud viimaste aastate arengu järgi.

 

«Kogu Eesti poliitiline suund võiks olla inimsõbralikum. Et mõeldaks rohkem inimestele ja nende toimetulekule. Mitte äri- ja majanduse-, vaid inimesekeskselt,» lausus Lea.

 

Uuelt valitsuselt ootab Lea uut lähenemist. «Ootangi suunamuutust, et riigi poliitikas arvestatakse rohkem inimeste ja nende toimetulekuvõimalustega. Et elu oleks Eestis rõõmsam ja ei oleks nii palju pingeid ja muresid,» lausus Lea.

 

Samuti täna lõunal kaubamajas hääletamas käinud Katrin (27) ütles, et on hääletanud kogu aeg ühe ja sama erakonna poolt ning ei muutnud oma eelistust ka seekord. «Lugesin teiste erakondade valimisprogramme ka, kuid mitte tervenisti. Ma ikka enam-vähem teadsin, kuhu minu poliitilised eelistused kalduvad,» lausus pikalt Eestist eemal viibinud Katrin.

 

«Olin Inglismaal, Itaalias ja viimati Hiinas. Kokku üheksa aastat. Aga praegu töötan juba peaaegu aasta uuesti Eestis,» lausus Katrin ning märkis, et ka tema valimisotsust mõjutas see, et valitud erakond lubas tegeleda välismaale rännanud eestlastega.

 

Väljarännet nimetasid valusaks probleemiks ka Anu (67) ja Sergei (65), kes käisid oma kodanikukohust täitmas Tasku keskuses. «Me oleme pikka aega valinud ühe erakonna poolt. Nüüd vaatasime lihtsalt natukene noorema kandidaadi,» lausus Anu.

 

«Mina ootan, et elu läheks ikka paremuse poole,» ütles Anu. «Kui nendest lubadustest 70-80 protsenti ellu viidaks, siis oleks see juba väga kõva sõna,» lisas Sergei.

 

Enamus Tartu Postimehega suhelnud inimesi kinnitasid, et valisid erakonda. Samas leidus ka neid, kes andsid oma hääle kindlale persoonile. «Vaatasin, et oleks tartlane, et toetaks kultuuri ja et oleks naine. Valisin seekord kindlat persooni ja võrreldes varasemaga muutsin natukene oma valikut,» lausus kaubamajas hääletamas käinud Anu (46).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles