Politsei võib rahurikkujalt ajutiselt kõlarid ära võtta

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kõlar. Illustreeriv foto.
Pildil kõlar. Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Üha sagedamini kasutavad politseinikud neile antud õigust tõkestada väärtegusid erinevate esemete ajutiselt hoiule võtmisega.

Lõuna prefektuuri kinnitusel on sagedasemad hoiule võtmised seotud naabrite rahu rikkumistega või joobes juhtidega. Näiteks võivad politseinikud pakkida endaga kaasa rahurikkuja kõlarid, et lõpetada süüteo toimepanemine. Kõlarite äraviimine ei vabasta rahurikkujat siiski tavapärasest süüteomenetlusest.

Öörahurikkumiste kõrval võtab politsei üha sagedamini hoiule ka nende napsiste autoomanike võtmeid, kelle puhul võib eeldada, et mundrikandjate lahkudes istuvad nad uuesti rooli taha. Ühelt poolt välistab selline olukord uute süütegude toimepanemise, mille eest tuleks inimesi karistada. Teisalt on selline lähenemine mõistlikum ka politseiressursi kasutamise mõttes. Samade kodanike ohjeldamiseks pole lihtsalt tarvis samal päeval või lähiajal uuesti patrulli välja saata.

Hoiule võtmisel määratakse alati ka aeg, kui kauaks mingid esemed politseisse hoiule jäävad. Periood võib olla ühest päevast kuni nädalateni. Seejärel saab inimene hoiule võetud asja politseist tagasi.
 

Hiljutised juhtumid, kus politsei on rikkumiste lõpetamiseks või ennetamiseks inimestelt esemeid hoiule võtnud:

9. veebruaril helistas politseisse Viljandis Piiri tänaval elav mees, kes ütles, et tal on oma elamises külm ja ta soovib politseimajja sooja magama tulla. Mees selgitas, et jätkab helistamist, kuni politsei talle järele tuleb ja sooja viib. Patrull sõitis kohale ja selgitas, et inimene kainenestusmajja viimist ei vaja. Samuti oli tema elamine piisavalt soe ning kellegi elu ja tervis ohus ei olnud. Välistamaks edasisi kõnesid, võeti mehe mobiiltelefon politseisse hoiule.

7. veebruaril kella 20.30 ajal sai politsei teate, et Väimela alevikus korteris käib vali pidutsemine. Naabrite palvetele vaiksemalt olla keegi ei vastanud. Politsei pani muusika kinni ja saatis purjutanud peremehe magama. Tunni möödudes teatati politseile, et muusika on taas käima pandud ning varasemast veelgi valjemini. Politseipatrull võttis rahu rikkumiseks kasutatud kodukino jaoskonda hoiule.

5. veebruari öösel kella 4.10 ajal sai politsei teate, et Tartus Küüni tänaval on mees, kel taskus gaasipüstol. Gaasi ei pidanud sellel küll sees olema, ent relvataoline ese tekitas teistes kodanikest siiski hirmu. Politsei selgitas, et mees oli tänaval vehkinud pneumaatilise püstoliga. Et keegi end ohustatuna ei tunneks, otsustas politsei alkoholijoobes mehelt relva kolmeks nädalaks jaoskonda hoiule võtta. Mees ise paigutati kainenema.

1. veebruaril kella 10.35 ajal sai politsei teate, et Põlvas Kesk tänaval on aset leidnud liiklusõnnetus, kus joobes juht sõitis otsa parklas seisnud autole. Vigastada keegi ei saanud. Politsei kõrvaldas mehe juhtimiselt ning võttis hoiule nii auto võtmed kui selle registreerimistunnistuse tagamaks, et mees uuesti sõitu ei pääseks. Lisaks alustati juhi suhtes menetlust.

29. jaanuaril kõrvaldas politsei Põlva linnas juhtimiselt joobes mehe. Mehe sõiduki Peugeot 406 võttis politsei jaoskonna õuele hoiule välistamaks edasisi sõite.

27. jaanuaril sai politsei järjepanu telefonikõnesid mehelt, kes ei olnud adekvaatne ning tegi valeväljakutseid. Et mees ei saaks enam politsei hädaabiliini tühikõnedega ummistada, võttis politsei kolmeks päevaks hoiule tema mobiiltelefoni.

5. jaanuaril kella 19.50 paiku sai politsei teate, et Võrumaal Misso vallas võib sõitu minna alaealine juhtimisõiguseta noormees. Politsei võttis noormehelt sõiduki võtmed jaoskonda hoiule, et välistada ohtlikud sõiduplaanid.

1. veebruaril sai politsei teate, et Tartus Kaunase puiesteel istub autos mees, kes on joobes ja võib sõitu minna. Politsei võttis ennetavalt autoomaniku sõiduki võtmed hoiule.

17. novembril sai politsei väljakutse Viiratsi alevikku, kus korteris kuulati valjult muusikat. Rikkumise lõpetamiseks otsustas patrull võtta kaasa kaks Yamaha võimendit. Sellest ajast peale on majas vaikus.

12. novembril sai politsei teate saagidega kaubitsevatest tõmmudest isikutest Räpina linnas. Saed võeti jaoskonda hoiule, et välistada edasine kaubitsemine.

Allikas: Lõuna prefektuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles