Nelja maailma otsingulisest kohtumisest sündis lõõtsakõlaline muusika

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüüdi plaadi «Maasikille» ümbrise on kujundanud Johanna-Adele Jüssi.
Rüüdi plaadi «Maasikille» ümbrise on kujundanud Johanna-Adele Jüssi. Foto: Repro

Rüüt on valmis saanud oma esimese plaadi «Maasikille» ja jõuab kolmapäeval selle esitluse ringil Genialistide klubisse Tartus. Rüüt on ennast veebisaidil www.ryyt.ee nimetanud ansambliks, mille muusikas kohtuvad näitleja Maili Metssalu, džässmuusiku Maarja Soomre ning lõõtsameeste Juhan Uppina ja Toomas Oksa maailm, et liituda otsinguliseks tervikuks.

Rüüt on seadnud endale tänapäevaseid võimalusi kasutades eesti pillilugusid ja regilaulu ning samuti bändiliikmete enda loomingut vokaalis ja instrumentaalis. Plaadil «Maasikille» on muu hulgas jumalakartlik «Oh, Aadam, sino essitus» ja jumalavallatu «Viski enne hommikusööki».

Raha plaadi üllitamiseks kogus ansambel ühisrahastusplatvormil Hooandja. Seal on kirjas, et Rüüdi muusika toetub oma juurtega meie maa põlisele pärimusmuusikale, kuid liigutab oma latva tänapäevase maailma mitmekesisuses, ning et regilaulud ja vanad pillilood tuuakse kuulaja ette peenelt viimistletud ja paeluvasse atmosfääri põimituna.

Plaadi 11 loos liiguvad tihtipeale esiplaanile eesti lõõtsa kõlavärvid, aegajalt lisandub viiuli ja meloodika helisid. Vokaal on vaheldusrikas. Muide, üks lõõtsavõlureid Toomas Oks on tartlasest lodjamees ja Karlova sadama kapten.

Plaadi «Maasikille» esitlus Genialistide klubis algab kolmapäeval kell 19. Neljapäeval samal ajal ootavad Rüüti tallinlased Kloostri Aidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles