Tartu tunnustas linna uusi aukodanikke ja Tartu tähe kavalere

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Vanemuise kontserdimajas Eesti Vabariigi 97. aastapäevale pühendatud kontsertaktusel tunnustati uusi Tartu linna aukodanikke ja Tartu Tähe kavalere.

Linnavolikogu otsusel said Tartu aukodaniku tiitli Tartu ülikooli Eesti Geenivaramu direktor Andres Metspalu, Tartu ülikooli professor Peeter Tulviste ning pikaaegne sporditöö organisaator Rein Kamarik.

Rein Kamarik lausus oma tänukõnes, et tal on olnud õnn olla 35 aastat meeskonnas, kes on korraldanud Tartu maratoni üritusi ning tänas kõiki, kes on nende korraldamisele kaasa aidanud.

Kamariku sõnul on tal saadud tiitli üle väga hea meel. «Ma tunnen, et mu tööd on hinnatud ja see on mulle väga tähtis. Samas võib öelda, et kogu Tartu maratoni rahvas on seda tunnustust väärt,» ütles Kamarik.

Kamarik on pikaaegne sporditöö korraldaja Tartu linnas ja Tartu maratoni viija tänasele rahvusvaheliselt tuntud suurürituse tasemele. Rein Kamarik oli Tartu maratoni, Tartu rattaralli ja Tartu sügisjooksu peakorraldaja aastatel 1980–1994 ning on Tartu maratoni vabatahtliku korraldajana teenindusjuhi ametis kuni tänase päevani.

Järjekorras teisena aukodaniku tiitli vastu võtnud Tartu ülikooli Eesti Geenivaramu direktor akadeemik Andres Metspalu ütles oma kõnes, et kui ta 1969. aastal Virumaalt Tartusse tuli, oli tal väga palju unistusi, aga sellisest asjast ei osanud ta unistada.

«Minu selja taga on olnud hästi palju inimesi, meil on Geenivaramu, meil on umbes 52 000 geenidoonorit ja väga palju toetajaid. See on kõik väga hea, aga nagu me kõik teame, on iga mehe seljataga ka naine,» lausus Metspalu.

«See on ikka väga suur tunnustus, kui su oma linn nimetab sind aukodanikuks. Mulle tuli see nagu välk selgest taevast. Kui keegi ütleb, et selline tunnustus pole tähtis, siis minule on. See läheb südamesse,» ütles Metspalu ning oli kindel, et tema elutöö pole veel tehtud.

Metspalu on andnud suure panuse geenitehnoloogia ja molekulaardiagnostika edendamisse Eestis. Tema pikaajalise töö tulemusena on loodud Eestile oma biopank geenivaramu näol. Andres Metspalu on Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi biotehnoloogia õppetooli rajaja ning tal on oluline roll geenitehnoloogia kui eriala ja õppesuuna tekkimisel ja arengul.

Professor Peeter Tulviste ütles pärast aukodaniku tiitli kättesaamist, et kõik oluline, mis tal on öelda, võib kokku võtta ühte sõnasse ja see on «aitäh». «Aga see poleks ülikoolilinna vääriline, kui ma piirduks ainult ühe sõnaga. Ma küsin, mille eest üks inimene saab aukodanikuks või kes veel on selle tiitli saanud. Piisab, kui ma ütlen Konstantin Päts või Jaan Tõnisson,» lausus Tulviste.

Tulviste sõnul on aukodaniku tiitel justkui jaatus sellele, mida inimene oma elus teinud on ning see kulub mingil elu hetkel kõigile ära. «Ma ei põeks, kui seda ei oleks, aga kui see on, siis on see tore,» tunnistas sügisel seitsmekümneseks saav Tulviste ning nentis, et tema elutöö on tehtud. «Ühte-teist saab veel siluda, kui jumal tervist annab, aga suuri plaane ma kindlasti enam ei tee.»

Tulviste on teinud Eesti ja Tartu linna hüvanguks tööd Tartu ülikooli rektorina aastatel 1993-1998, riigikogu liikme ning Tartu linnavolikogu liikme ja esimehena. Ta on pühendanud oma akadeemilise karjääri psühholoogide õpetamisele ja psühholoogiaalasele teadustööle, kultuuriajakirja Akadeemia toimetuskolleegiumi ja kirjastuse Ilmamaa nõukogu liikmena on ta andnud märkimisväärse panuse Eesti vaimuelu edendamisse.

Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid ASi Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump, restaureerimisprojektide juht ja Tartu kultuurielu edendaja Jüri Kulasalu ning kauaaegne lasteaia Helika õpetaja Merike Lillo.

Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles