Võimlemispidu andis noortele indu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul publikust pungil Annelinna spordimajas esindusliku galaga lõppenud võimlemisturniir Miss Valentine tõi kohale maailma võimlemistippe ning pakkus pealtvaatajaile kirevaid elamusi.

Vaatamata sellele, et osa võistlejaid jäi lõpuks tulemata, läks turniir igati korda, leidis juba 21. korda suure võimlemispeo Tartusse toonud Janika Mölder.

Tulemata jäi Türgi koondis, sest halva ilma tõttu jäid ära nende lennud, Mehhiko esindaja jäi haigeks ning armeenlanna ei saanud viisat korda. Ülejäänud 29 riigi sportlased astusid kõik Tartus vaibale.

Olulisim mõõduvõtt

Miss Valentine on kahtlemata tähtsaim võimlemisvõistlus Eestis, millest tahavad osa võtta kõik meie selle ala sportlased, leidis viis individuaalvõistlejat ja ühe rühma turniirile toonud spordiklubi Nord treener ja juhataja Natalja Bestšastnaja.

«Siia tulevad kokku parimad igalt poolt maailmast ning tüdrukud tahavad oma võimeid nendega võrrelda,» selgitas ta.

Ühtlasi avaldas ta kahetsust, et Türgi tüdrukud kohale ei jõudnud, siis saanuks eakaaslaste paremikust täieliku pildi.

Juba paarkümmend aastat võimlemisklubi kõrvalt ka rahvusvahelise kategooria kohtuniku ametit pidav Bestšastnaja peab Tartu turniiri tegelikult suurvõistluseks ka maailma mastaabis ning üheks paremini korraldatud võimlemisürituseks Euroopas.

Bestšastnaja enda juhendatavatel läks väga hästi. 2004. aastal sündinud tüdrukute seas saavutati kaks esikohta ning pjedestaalile oli asja ka aasta noorematel.

Võimlemises on aastakäikude vahel tõusud ja mõõnad nagu kõigil aladel, märkis Janika Mölder. Tema sõnul on praegu kõige kõrgem tase ja tihedam konkurents just 2004., aga eriti 2003. aastal sündinud tüdrukute seas.

Neist nooremad ei pea tihti treeningutel nii hästi vastu, rääkis oma tähelepanekutest Natalja Bestšastnaja. Ta on neist tendentsidest rääkinud ka arstidega ning nemad arvavad, et poes müüdav toit on aja jooksul muutunud ebakvaliteetsemaks, millest  tuleneb ka väiksem vastupidavus. «Teeme trenni ja saame siiski hakkama,» leidis Bestšastnaja.

Treeningkoormus on võimlejatel tõesti suur. Spordiklubis Nord vältavad tugevamate trennid igapäevaselt neli-viis tundi ning samasugust mahvi saavad tüdrukud teisteski Eesti klubides.

Ukrainlannade ülemvõim

Oodatuimad mõõduvõtud möödunud nädalavahetusel olid kahtlemata seeniorklassi maailmanimede etteasted. Iseäranis Ukrainast pärit iluvõimlemise maailmameistri Anna Rizatdinova esinemised. Tema elemendid olid nii rõnga-, kurika-, lindi- kui pallikavas teistest selgelt üle.

«Kui teised pöörlevad kolm-neli tiiru, siis tema võib tasakaalu kaotamata teha tiire kümme,» kirjeldas peakorraldaja Janika Mölder. Ta lisas, et Rizatdinovalt ootab Ukraina võimsat esinemist ka tuleva aasta olümpiamängudel.

Teise koha võitis Marina Durnda Aserbaidžaanist, kolmas ja neljas koht kuulusid taas Ukrainale. Kusjuures kogenud ja tituleeritud Viktoriia Mazur pidi leppima neljanda kohaga, sest Ukraina uus tõusev täht Eleanora Romanova osutus paremaks. Eesti parimana tuli üheksandaks Carmel Kallemaa, kaotades veaga palliharjutuses napilt ungarlannale Dora Vossile, võites aga veelgi napimalt ameeriklanna Camilla Feelyt.

Eile selgusid ka rühmvõimlemise maailma karikaetapi parimad. Kaksikvõit kuulus venelastele. Võidu võttis oodatult nende praegu kuulsaim grupp Madonna. Eesti parimana sai Janika Sunshine soomlannade järel neljanda koha.

Tuleval aastal peetav 22. Miss Valentine võib tulla senistest veelgi võimsam. Nimelt taotleb Tartu rahvusvaheliselt võimlemisliidult rühmvõimlemise Euroopa meistrivõistluste korraldusõigust ning praegu võib öelda, et 98-protsendise tõenäosusega see võistlus siia ka tuleb, kinnitas Janika Mölder.

Lisaks korraldab Soome nädal hiljem maailma karikaetapi individuaalvõimlejatele. «Nii saame oma võistlusele kindlasti veelgi rohkem tippe,» usub Mölder. Kui kaks kõrgetasemelist võistlust toimuvad nädalase vahega lähedal asuvates kohtades, on põhjust siia kohale sõita kogu maailma selle ala koorekihil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles