Luunja viinaköök vabaneb noorest metsast

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja viinaköögi algne hoone pärineb tõenäoliselt 19. sajandi algusest, sama sajandi lõpul ehitati see tunduvalt suuremaks. 1990. aastate lõpus puhkes hoones tulekahju ja pärast seda on seal tegutsenud vaid loodus, mis on kasvatanud viinaköögis kasvavad puud müüridest kõrgemaks.
Luunja viinaköögi algne hoone pärineb tõenäoliselt 19. sajandi algusest, sama sajandi lõpul ehitati see tunduvalt suuremaks. 1990. aastate lõpus puhkes hoones tulekahju ja pärast seda on seal tegutsenud vaid loodus, mis on kasvatanud viinaköögis kasvavad puud müüridest kõrgemaks. Foto: Margus Ansu

Paarsada aastat tagasi ehitatud Luunja viinaköögist on alles vaid seinad, mille vahel kasvavad noored kõrged puud. Sel aastal võtab vald viinaköögi käsile, lagunemise peatamist toetab pisut ka muinsuskaitseamet.

Muinsuskaitseamet määras tänavu mälestiste omanikele restaureerimistoetusteks 617 000 eurot. Sellest summast 33 500 eurot tuleb Tartu- ja 50 050 eurot Jõgevamaale.

Tartumaal on toetuse saajate hulgas ka Luunja vald, mis soovib ajapikku korda teha 19. sajandist pärit viinaköögi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles