Kohus saatis mehe naise mõrva eest 18 aastaks vangi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kohler kohtupingis.
Urmas Kohler kohtupingis. Foto: Kalev Saar

Tartu maakohus mõistis täna Urmas Kohleri (58) süüdi 49-aastase Rita mõrvas ning karistas teda 18 aasta pikkuse vangistusega.

Süüdistuse järgi pani Kohler mõrva toime mullu ööl vastu 10. juulit, lüües armukadedushoos Tartus Vasara tänaval asuvas korteris mitmel korral pähe toonasele elukaaslasele. Kriminaalasjast selgub, et Kohler lõi naist ka 9. juulil kella 17 paiku.

Kohleri kaitsja vandeadvokaat Anu Vilt asus esimestel kohtuistungitel seisukohale, et pole tõendeid, nagu oleks naise surm saabunud süüdistatava käe läbi. Ka süüdistatav ise väitis, et ta ööbis sel ööl hoopis hotellis Park. Kuriteo erinevaid tahke kokku pannes leidsid asja uurinud politseinikud aga, et mehe jutt ja sündmuste ajatelg omavahel ei klapi.

Kaitsja hinnangul esineb ikkagi kahtlusi, mida kohtuliku arutamise käigus ei olnud võimalik kõrvaldada ja ta palus oma kaitsealuse õigeks mõista. Juhul, kui kohus aga leiab, et Kohleri süü on leidnud tõendamist, leidis kaitsja, et kaitsealuse tegu ei ole mõrv vaid vastab karistusseadustiku mõnele teisele paragrahvile, mille eest on ette nähtud kergem karistus.

Kohus otsustas teisiti ja mõistis Kohleri süüdi ikkagi mõrvas, karistades teda 18-aastase vangistusega. Riiklik süüdistaja Toomas Liiva nõudis kohtult veelgi karmimat karistust - 20 aastat trellide taga.

Mõrvasüüdistuse sai Kohler seetõttu, et kohus on teda ka varem tapmise eest karistanud. Kriminaalkorras on teda tänase seisuga karistatud juba kaheksal korral. Vanglast vabanes ta viimati 2013. aastal, kus ta kandis karistust teisele isikule eluohtliku tervisekahjustuse tekitamise eest.

Karistusaja algust arvestatakse 15. juulist 2014, mil Kohler asus kandma eelvangistust. Menetluskulude katteks peab ta tasuma kokku 5096 eurot.

Kohus leidis, et Kohlerile esitatud süüdistus on tõendatud. Süüdistatavat on varem karistatud nii mõrva kui raske tervisekahjustuse tekitamise eest.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Toomas Liiva tõdes, et see kriminaalasi oli tõenduslikus ja kvalifikatsiooni mõttes vaieldav. «Tänu politseiuurijate heale tööle õnnestus mul prokurörina esitada maakohtule veenvad tõendid selle kohta, et süüdistatav on toime pannud teise inimese tapmise raskendatavatel asjaoludel. Samuti pean vajalikuks rõhutada, et maakohus, nõustudes prokuratuuri ettepanekuga karmi karistuse osas, andis ühiskonnale selge signaali, et riik taunib sellist käitumist rangemal võimalikul viisil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles