Tartu aukodanikeks nimetati Andres Metspalu, Peeter Tulviste ja Rein Kamarik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Sille Annuk

Linnavolikogu otsusel said Tartu aukodaniku tiitli Tartu ülikooli Eesti Geenivaramu direktor Andres Metspalu, Tartu ülikooli professor Peeter Tulviste ning sporditöö organisaator Rein Kamarik.

Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid ASi Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump, restaureerimisprojektide juht ja Tartu kultuurielu edendaja Jüri Kulasalu ning kauaaegne lasteaia Helika õpetaja Merike Lillo.

Tartu ülikooli Eesti Geenivaramu direktor akadeemik Andres Metspalu on andnud suure panuse geenitehnoloogia ja molekulaardiagnostika edendamisse Eestis. Tema pikaajalise töö tulemusena on loodud Eestile oma biopank geenivaramu näol. Andres Metspalu on Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi biotehnoloogia õppetooli rajaja ning tal on oluline roll geenitehnoloogia kui eriala ja õppesuuna tekkimisel ja arengul.

Professor Peeter Tulviste on teinud Eesti ja Tartu linna hüvanguks tööd Tartu ülikooli rektorina aastatel 1993-1998, riigikogu liikme ning Tartu linnavolikogu liikme ja esimehena. Ta on pühendanud oma akadeemilise karjääri psühholoogide õpetamisele ja psühholoogiaalasele teadustööle, kultuuriajakirja Akadeemia toimetuskolleegiumi ja kirjastuse Ilmamaa nõukogu liikmena on ta andnud märkimisväärse panuse Eesti vaimuelu edendamisse.

Rein Kamarik on pikaaegne sporditöö korraldaja Tartu linnas ja Tartu maratoni viija tänasele rahvusvaheliselt tuntud suurürituse tasemele. Rein Kamarik oli Tartu maratoni, Tartu rattaralli ja Tartu sügisjooksu peakorraldaja aastatel 1980–1994 ning on Tartu maratoni vabatahtliku korraldajana teenindusjuhi ametis kuni tänase päevani.

Ettevõtja ja ühiskondlikult aktiivne tartlane Lembit Lump on aktsiaseltsi Kodumaja juhatuse esimees, kelle juhtimisel on alates 1994. aastast toimunud kõrgekvaliteedilise elamispinna projekteerimise ja ehitusega tegeleva Kodumaja ettevõtete grupi arendamine. Enam kui 450 inimesele tööd andvat aktsiaseltsi Kodumaja on korduvalt tunnustatud Tartu ettevõtluskonkurssidel.

Jüri Kulasalu põhitöö on ligi 45 aastat olnud ehitiste restaureerimisprojektide koostamine ja juhtimine, ta on ARC Projekt OÜ tegevdirektor. Jüri Kulasalu juhtimisel või osalemisel on koostatud Tartu Jaani kiriku ja toomkiriku varemete, Tartu raekoja ja Tartu ülikooli hoonete ning paljude teiste ehitusmälestiste restaureerimisprojektid. Tal on suured teened Tartu kultuurielu edendamisel nii mälumänguliikumise kui koorilaulu populariseerimisega.

Tunnustatud pedagoog Merike Lillo töötab Tartu Helika lasteaias 1980. aastast. Ta lähtub oma töös Hea Alguse põhimõtetest, on koostanud ja kogunud uut õppematerjali ning kirjutanud lastele palju luuletusi, jutte ja muinasjutte. Merike Lillo on on olnud Tartu ülikooli haridusteaduskonna ja MTÜ Hea Alguse Koolituskeskuse praktikantide juhendaja ning esinenud ettekannetega paljudel koolitustel ja konverentsidel.

Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega ja Tartu Tähed antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 97. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas. Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles