Video: Lõuna-Eesti taevas sähvisid virmalised

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmapäeva ööl vastu teisipäeva püüdis meditsiinitudengist tähepildistaja Kaarel Kree Lähtes piltidele värviküllase virmaliste sõu.

«Mul vedas tohutult, et oli niivõrd hea ilm ja virmalisi oli näha,» rääkis Kree, kelle sõnul oli tegu soodsate juhuste kokkulangemisega. Ilm oli külm ja kuiv ning kuu asus teisel pool maakera. «Tavaliselt kuu valgustab taevast nii palju, et tähti on raske pildistada,» tõdes fotograaf.

Suurlinnade läheduses muudab pildistamise keeruliseks ka valgusreostus ning Eestis pole lihtne häid pilte saada ka sagedase pilves ilma tõttu.

Vaatemängust osasaamiseks läks noormees esmaspäeva õhtul välja kell 11 ning pildistas alguses väiksemat sõud. «Jälgisin virmalised.ee lehelt regulaarselt näitusid ning vaatasin ka Facebooki kommuuni, kus teadjamad mehed ennustasid, et kahe tunni pärast on suur sõu tulemas,» kirjeldas Kree oma ettevalmistusi.

Vägevamaks vaatemänguks otsis noormees uue koha. Tartust ligi kümme kilomeetrit Jõgeva pool asuvas Lähte vaatetornis pildistas ta taevast kella ühest öösel kuni neljani hommikul. «Oleksin kauemgi teinud, aga mälukaart sai täis,» rääkis Kree, kelle sõnul oleks taevane vaatemäng lubanud pildistada lausa viie, poole kuueni.   

Kõige keerulisem oli talle kaadri ja seadete paikapanek. Kogemus oli varem paar aastat tähti pildistanud mehel olemas. «Seaded olid teada, küsimus oli selles kas tuleb või ei tule,» rääkis Kree.

«Kui panin aparaadi tööle, võisin tornist alla ronida ja autos teed juua,» tõdes mees. Ta lisas naljatledes, et kõige keerulisem võis olla ka jälgida, et keegi torni otsa jäetud kaamerat ära ei varastaks.

«Pilte ma väga ei töödelnud, sest algmaterjal oli lihtsalt niivõrd hea ja kvaliteetne,» rääkis Kree.

Emotsiooni püüdis Kree aga piltidele ning tegi neist time-lapse-video. Tegu on sellise videoga,  mis koosneb ajavahemike järel tehtud fotodest, mille paneb kokku arvutiprogramm. Kree videos on pildid ajavahemikus 1.40 kuni 4.10.  

«Kõige põnevam oli see tunne, kui kell on umbes kolm öösel, vaatan ringi, kõikjal on vaikus ja kujutan ette, et pool Eestit magab ning tegelikult käib taevas selline möll,» rääkis mees, kes tegi virmalistest pilte, et kaunist vaatemängu ka teistega jagada.

«Nagu näha, esimese korra kohta tuli päris hästi välja,» arvas ta ise. Fotograafiaga tegelema hakkas ta umbes kaks ja pool aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles