Linn tühistas Ihaste hotelli ehitusloa

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihaste hotell Pallase pst 25.
Ihaste hotell Pallase pst 25. Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäevase korraldusega tühistas linnavalitsus Pallase puiesteel asuva endise Ihaste hotelli siselahenduse ümber ehitamiseks välja antud ehitusloa (viga parandatud: algselt oli kirjas, et tühistati ka fassaadi puudutav ehitusluba), mis oli välja antud mullu septembris.

Linn asus seisukohale, et hotelli uuendustöödeks on Aablu Keskus esitanud küll ehitusprojekti, mis vastab väljastatud projekteerimistingimustele, kuid tegelikult on kavandanud õigusvastaselt muuta hoone kasutusotstarvet. Pole mingeid märke, et ettevõte tahaks hakata pidama külalistemaja turismiseaduse tähenduses või võõrandada kogu hoone isikule, kes asuks seal hotelli pidama. Küll aga on Pallase pst 25 hotellihoones üle 60 korteriomandi ning asutud neid müüma.

Kõnekas fakt on linnavalitsuse hinnangul seegi, et hoone uuendamiseks esitatud projekteerimistingimuste taotluses märkis arendaja kinnistu kasutusotstarbeks ärimaa, kuid projekteerimistingimused palus ta väljastada juba olemasoleva hoone ümberehituseks korterelamuks ning kavandatavaks kasutusotstarbeks märgiti 100 protsenti elamumaa.

Niisiis on arendaja püüdnud linnavalitsuse hinnangul esitada valeandmeid ning luua ehitusest vale ettekujutust.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder märkis, et linn otsustas resoluutselt peatada kogu protsessi enne, kui on alanud ehitus või käib juba kasutusloa taotlemine. Siis oleks lihtsalt juba liiga hilja. Samuti püütakse sel moel ära hoida võimalik suurem kahju nii naabritele, elukeskkonnale kui ka arendajale endale.

Majutusasutuse jätkamiseks selles hoones pole takistusi, kui kõik vajalikud kehtivad nõuded on täidetud. Hotellihoone ehitamine korterelamuks on aga võimalik üksnes detailplaneeringu menetluse teel ehk kehtestada tuleks täiesti uus detailplaneering.

Linnavalitsus on ka seisukohal, et ehitusloa tühistamiseks on domineeriv avalik huvi. Nimelt pöördusid veebruari alguses 79 Ihaste kinnistuomanikku seoses korteriomandite moodustamisega Pallase pst 25 hoones ühisavaldusega Tartu linnavalitsuse, Tartu maavanema ning õiguskantsleri poole.

Nagu kõiki teisigi linnavalitsuse otsuseid, saab hotelli arendaja ka ehituslubade tühistamise kohtus vaidlustada. «Kuna meie hinnangul on otsus ebaseaduslik, siis kavatseme selle kohtus vaidlustada,» kinnitas Aablu Keskuse seaduslik esindaja Sven Mihhailov. Plaanid Pallase pst 25 hoonega on endised, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles