Kord linnale kuuluvas elumajas kipub kaduma

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elle Tobrelutsu võitleb selle eest, et Rahu 8 maja korralikud üürnikud saaksid endale inimväärse elu.
Elle Tobrelutsu võitleb selle eest, et Rahu 8 maja korralikud üürnikud saaksid endale inimväärse elu. Foto: Margus Ansu

Tartlane Elle Tobreluts on nördinud Rahu 8 majas aset leidvate korrarikkumiste pärast. «Siin elab väga kirju rahvas,» selgitab ta. «Ja elukvaliteet on talumatu!»


Eile hommikul käis Elle Tob­­reluts politseis kirjutamas avaldust selle kohta, kuidas talle eelmisel nädalal gaasiballoonist gaasi näkku lasti. See juhtus nende korrusmaja aias ajal, kui ta koos sõbrannaga pingil istus.

Rahu 8 on linnale kuuluvate eluruumidega maja, kus Elle Tobreluts on elanud 12 aastat. Tobrelutsu sõnul oli olukord seal varem parem, aga pärast seda, kui linn hakkas majja lubama ka neid inimesi, kes vajavad sotsiaaleluruume, on pilt muutunud.

Tartu sotsiaalabiosakonna sotsiaaltööteenistuse juhataja Merle Kivesti kõrvu on Rahu 8 maja probleemid jõudnud ning tema sõnul nendega tegeldakse.

«Selles majas üüritakse ruume nii tavaüürilepingu kui sotsiaalüürilepingu alusel,» selgitab ta. «Paraku jäävad meie kõigi käed lühikeseks olukorras, kus inimene lihtsalt ei allu ühiselu reeglitele ega arvesta teistega.»

Värvikas ringkäik

Elle Tobreluts teeb oma mure piltlikustamiseks majas ekskursiooni. Näitab lõhutud postkaste, auguliste seintega trepikodasid, sodi täis loobitud varikatuseid ja määritud välisseinu. Räägib majja urineerimisest ja roojamisest, võõraste inimeste kogunemistest ja lärmist.

Ta ütleb, et suvel lõhutud postkastide pärast on politsei alustanud väärteomenetlust. Paljude varasemate korrarikkumiste kohta samuti. Aga kõik venib ja tegelikult ei muutu midagi. Tulemus on enamasti see, et kui lõhkujaid ei suudeta tuvastada, siis jäävad kulud kõigile üürnikele tasuda.

«See on nii ebaõiglane. Kes küll peaks tagama korralike üürnike väärika elu?» küsib Tobreluts.

Hoones asuvad veel Ropka-Karlova päevakeskuse, Tartu Puuetega Inimeste Koja ja Ropka perearstikeskuse ruumid ning hambaravikabinet.

Ka pereõde Liilia Afanasjev räägib, et töölt koju minnes vaatab ta hoolega, kes kuskil nurga taga passib. Ja kui majal veel turvauksi ees polnud, leidis ta mõnel hommikul tööle tulles trepi all magamas kodutu.

Turvaustest pole abi

Elle Tobreluts ütleb, et hiljuti pandud kallitest turvaustest pole paraku palju abi.

«Firma, kes need paigaldas, laskis ust avavad kiipvõtmed elanike postkastidesse,» selgitab ta. «Paljud postkastid lõhuti ja kiibid varastati enne, kui elanikud need kätte said. Nüüd on ka pättidel kiibid käepärast.»

Linnavarade osakonna eluruumide teenistuse peaspetsialist Christina Astmäe täpsustab, et Rahu 8 maja 66 eluruumist 50 on kasutuses sotsiaalüürilepingu alusel ning 15 tavaüürilepingu alusel.
Üks eluruum on praegu asustamata.

«Me oleme ühe perekonnaga just lepingu lõpetanud ja ma usun, et seal peaks nüüd jälle rahulikumaks minema,» ütleb Astmäe.

Ta lisab, et tegelikult valivad nad Rahu 8 majja hoolega inimesi, kellega leping sõlmida. «See ei ole kaugeltki selline maja, kus saaksid peavarju ainult asotsiaalsed isikud,» sõnab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles