Rait Maruste: laotame avaliku võimu asutused laiali üle Eesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti elu on sedavõrd ülemääraselt koondunud Tallinna, et see on muutunud juba ohuks riigi kestlikkusele ja terviklikkusele. Tallinnas on nii enamik äriettevõtteid kui ka totaalne enamik avaliku võimu asutusi. See on kaasa toonud kaugemate piirkondade ja tõmbekeskuste, ka Tartu, tühjenemise haritud inimestest ning seeläbi saanud tõsiseks regionaalpoliitiliseks ja isegi rahvuslikuks probleemiks.

Eraettevõtlusele on üldiselt raske seada piire, kus nad oma äri käima lükkavad ja kus neile kõige soodsam seda ajada on. Kuigi, teatud kaudset mõju saab avaldada, näiteks maamaksu kaudu. Kuid mitte erasektor pole see, millest peab alustama.

Riigil on võimalus sellele probleemile reageerida üsna tõhusa abinõuga: viia pealinnast välja enamik riigi keskvõimuga vähe seotud ja autonoomselt toimivaid avaliku võimu asutusi, kirjutab Reformierakonna liige Rait Maruste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles