Kaks näitust koos Eveline von Maydelli kunsti ja sõpradega

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade käärilõigetega näitusesaali.
Vaade käärilõigetega näitusesaali. Foto: Tartu Mänguasjamuuseum

Alates homsest on Tartu Mänguasjamuuseumi näitusel «Eveline lapsed» väljas baltisakslannast kunstniku Eveline von Maydelli sada aastat tagasi loodud 50 filigraanset käärilõiget laste ja loomadega.

19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis avatakse samal ajal aga näitus «Eveline von Maydelli seltskond» kunstniku sõprade, sugulaste ja kaasaegsete elegantsetest portreedest.

Mänguasjamuuseumi arendusjuhi Marge Pärnitsa sõnul kujutavad muuseumi salongilikus interjööris välja pandud pildid helget lapsepõlve, kus väikestele inimestele on loodud kõik tingimused maailma tundmaõppimiseks ning mõnusaks aja veetmiseks raamatute ja pillide, mänguasjade ja tööriistade, taimede ja loomade seltsis.

Linnakodaniku muuseumi biidermeier-stiilis kodus saab tutvuda nii Eveline von Maydelli kaasaegsetega kui ka heita nostalgilise pilgu ajaloolistele portreedele.

19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumi kuraatorile Kadi Kähär-Petersonile pakub põnevust näha, kuidas sobivad 20. sajandi esimesel poolel loodud tööd 1830. aastate bürgerikoju.

Mänguasjamuuseumi direktori ja näituse kuraatori Triin Vaaro sõnul tekkis ekspositsiooni idee seetõttu, et väikeste lastega pered ei pruugi sageli sattuda kunstinäitustele.

Mänguasjamuuseumi näituse juurde kuulub töötuba, kus saab joonistada endast varjupilti ning osa võtta siluettide meisterdamise tundidest.

14. veebruaril kell 13-16 kestval perepäeval «Sõbraga koos» on samuti võimalus näitust nautida ja ise käärilõikekunsti proovida.

Eksponeeritud käärilõiked on pärit Rahvusarhiivist ja Eesti Kunstimuuseumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles