Igas eas naise üks vana truu kaaslane

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huulepulk on juba sada aastat naiste lahutamatu kaaslane. Tartu kaubamaja ilumaailmas leiavad oma huultele sobiva tooni nii tagasihoidlikud, julged kui ka väga julged naised. Ilumaailma konsultant-teenindaja Marita Sillasoo sõnul suureneb huvi huulepulkade vastu kevadel, kooli alguses ja aastalõpupidude ajal. Rohkem lähevad soodsama hinnaga tooted, mis maksavad 8–15 eurot.
Huulepulk on juba sada aastat naiste lahutamatu kaaslane. Tartu kaubamaja ilumaailmas leiavad oma huultele sobiva tooni nii tagasihoidlikud, julged kui ka väga julged naised. Ilumaailma konsultant-teenindaja Marita Sillasoo sõnul suureneb huvi huulepulkade vastu kevadel, kooli alguses ja aastalõpupidude ajal. Rohkem lähevad soodsama hinnaga tooted, mis maksavad 8–15 eurot. Foto: Kristjan Teedema

Kui naine muud meiki ei kasuta, siis huuli värvib ta ikka, kinnitas Tartu kaubamaja ilumaailma teenindaja-konsultant Marita Sillasoo. Tõtt-öelda ei meenunud talle kosmeetikaosakonnas töötatud 15 aasta jooksul ühtegi päeva, mil huulepulka poleks ostetud.

Põhjus on ilmselt pärilik, sest naised on huultele värvi lisanud vähemalt viis tuhat aastat, varaseimad teated värvipasta või huulevärvi kohta pärinevad ligi 3000 aastat enne Kristust Mesopotaamiast. Seal tehti huulevärvi purustatud poolvääriskividest ja sellega tooniti nii silmalauge kui huuli, selgub kirjastuse Varrak välja antud kogumikust «1001 leiutist, mis muutsid maailma».

Egiptuse vaarao Kleopatra (69–30 eKr) kasutas huulevärvina purustatud karmiinmardikaid, mida lisati sipelgatest saadud alusainetele. Segati kokku selliseidki näovärve, mis põhjustasid tõsise haiguse või isegi surma, nagu Vana-Egiptuses aastal 1400 eKr tuntud segu, kus punaste värvainetena kasutati joodi ja mürgiste broomiühenditega segatud mererohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles