Kunst Tartust leidis tee kauneimaisse raamatuisse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tartu kunsti aabits» ja «Malle Leis».
«Tartu kunsti aabits» ja «Malle Leis». Foto: Raimu Hanson

Äsja teatavaks tehtud 25 kauneima mulluse raamatu hulgas on kaks trükist, mille teemaks on Tartuga rohkem või vähem seotud kunst. Üks neist on «Tartu kunsti aabits» ja teine «Malle Leis».

«Malle Leis» on Tiit Jürna kujundatud, Tiiu Talvistu koostatud ja Tartu kunstimuuseumi kirjastatud suures (24 x 27 cm) paksus köites raamat, mis kaasneb näitusega «Kollane suvi». Seda väljapanekut saab muuseumi viltuses majas vaadata veel 1. märtsini. Malle Leis pälvis kogu loomingut kokkuvõtva ulatusliku näituse eest Eesti Kultuurkapitali 2014. aasta peapreemia kujutava- ja rakenduskunsti valdkonnas.

Triin Tulgiste ja Markus Toompere koostatud-toimetatud artiklikogumiku «Tartu kunsti aabits» on kujundanud-küljendanud Madis Katz. Raamatu on kirjastanud Tartu kunstnike liit, müügile ilmus see kunstnike aastalõpunäituse aegu.

Tartlaste käsi on mängus ka selliste kauneimate hulka liigitatud raamatute puhul, nagu Timo Palo «Jäine teekond. Omal jõul põhjapooluselt maismaale» (kujundanud Kalle Toompere, kirjastanud Aasta Raamat), Indrek Koffi «Koju» (kujundanud ja illustreerinud Marja-Liisa Plats, kirjastanud Härra Tee & Proua Kohvi), Sirje Endre, Ene Kuljuse ja Risto Lehiste «Miina Härma 150. Enne ja nüüd» (kujundanud Andres Tali, kirjastanud Tiigi seltsimaja, Eesti teatri- ja muusikamuuseum ning kirjastus SE&JS) ja Onu Bella «Keemia diskreetne võlu» (kujundanud Mart Kivisild, kirjastanud Pegasus).

Viie kauneima lasteraamatu hulka liigitatud Juhani Püttsepa «Liulood», mille on illustreerinud ja kujundanud Katrin Ehrlich ning kirjastanud Dolce Press, sai Eesti Lastekirjanduse Keskuse eripreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles