Lastekliinikust otsivad eeskuju kuus Egiptuse arstiteadlast

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse nelja ülikooli arstiteaduse korüfeed lastekliiniku mängunurgas – istuvad (vasakult) Afaf Korraa ja  Wesam Abd Elmonem ning seisavad Ehab Abdelmoniem, Safaa Elmeneza, Ashraf Mohamed ja Mariam Abushady.
Egiptuse nelja ülikooli arstiteaduse korüfeed lastekliiniku mängunurgas – istuvad (vasakult) Afaf Korraa ja Wesam Abd Elmonem ning seisavad Ehab Abdelmoniem, Safaa Elmeneza, Ashraf Mohamed ja Mariam Abushady. Foto: Kalev Saar

Eile olid ning täna ja homme on Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinikus kuus Egiptuse arstiteaduse professorit, kes sõitsid Eestisse Euroopa Liidu Tempus projekti toel ning kes tegutsevad oma riigis vastsündinutele heal tasemel meditsiinilise abi andmise eest ja selle ohutuse eest. Neid ühendab võrgustik nimega Egyptian Neonatal Safety Training Network.

Ülikoolid, mida külalised esindavad on Al-Azhar, Tanta, Zagazig ja Mansoura. TÜK lastekliiniku juhataja, professor Vallo Tillmann ütles, et egiptlased püüavad Tartus märgata positiivseid asju ja kaaluvad, mida nähtust õppida ja häid lähenemisnurki oma kodumaale kaasa viia.

«Nad tutvusid põhjalikult meie patsientide ohutuse infosüsteemiga, tänu millele me registreerime kõik võimalikud vead ja leiame üles põhjused, miks need tekkisid,» rääkis professor Tillmann.

Ka tutvusid külalised infektsiooni kontrolli teenistuse tööga ning tundsid huvi selle vastu, kuidas Eestis arstiteaduse üliõpilasite ettevalmistamine käib. Esmaspäevast kolmapäevani viibisid nad Tallinnas, külastades Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinikut ja Tallinna lastehaiglat. Vastsündinu elustamise simulatsioon-koolituse viisid neile läbi Pelgulinna sünnitusmaja arstid koos Soome kolleegidega..

Külaline Ashraf  Mohamed sõnas, et neile on jätnud sügava mulje juba see, kui palju saavad vastsündinud haiglas oma vanematega koos olla, kõik need perepalatid ja kängurutoolid.

«Meil seda veel ei ole,» rääkis ta. «Meil on ema ühes palatis ja lapsed reeglina teises.»

Professor Vallo Tillmann märkis, et Egiptuse tervishoiusüsteemi üks kitsaskohti on see, et ligi 40 protsenti rahast tuleb patsientide enda taskust. «See mõjutab väga palju, kes tavainimestest saavad endale arstiabi lubada ja kes ei saa,» ütles ta.

Eesti arstid ning projekti juht, kes on Tartu Ülikooli Kliinikumi laste intensiivravi dotsent Tuuli Metsvaht, aitavad egiptlastel koostada ravi- ja tegevusjuhiseid ning patsiendi infomaterjale. Kõik Egiptuse arstid räägivad suurepäraselt inglise keelt, sest õpivad ning õpetavad meditsiini ja peavad haiguslugusid inglise keeles, mis hõlbustab ka rahvusvahelist koostööd.

Tempus on Euroopa Liidu programm, mille eesmärk on toetada Lääne-Balkani, Ida-Euroopa, Kesk-Aasia, Põhja-Aafrika ning Lähis-Ida partnerriikide kõrghariduse moderniseerimist ja reformimist Euroopa Liidu liikmesriikide ja partnerriikide vaheliste koostööprojektide kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles