Nutikas pääseb aeg-ajalt trenni tasuta

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media

Kuigi nii vaimne kui ka füüsiline treening võib sundida korralikult kukrut kergitama, leiab tähelepanelik tartlane tudengilinnast ka selliseid kohti, kus saab end tasuta liigutada.

Näiteks korraldab mõnikord tasuta joogatunde heategevusorganisatsioon Elamise Kunst (Art of Living). Tänagi võib haarata kaenlasse joogamati ja tulla end kella kuueks linnaraamatukokku liigutama. 

Elamise kunsti vabatahtlik Aive Antsovi sõnul on tegu linnarahvale mõeldud üritusega, mis keskendub Sri Sri joogale, mis on üks populaarsematest klassikalise jooga suundadest. «Jooga pole sport,» toonitas Antsov ning lisas, et oodatud on kõik inimesed olenemata vanusest ja füüsilisest võimekusest.

Heategevusorganisatsioon on korraldanud tasuta meditatsiooni- ja joogatunde varemgi. Neid on korraldatud üle Eesti ning Tartuski on toimunud paarkümmend tasuta üritust.

«Jooga on ühtsuse energia, elu- ja mõtteviis. Praegusel ajal, kui avaldub palju konflikte ja negatiivsust ning inimesed üle maailma tunnevad rohkem kaotusvalu ning tõusevad esile allasurutud kriisid, on kasulik õppida tunnetama ühtsust ja olenema rahuenergias – jooga koos hingamise ja meditsiiniga annab selle erilise tunde,» rääkis Antsov, kelle sõnul kaotab joogatundi tulnud inimene vähemalt selleks õhtuks murekoorma ja ei genereeri edasi pahuraid mõtteid.  

Tasuta üritusi tahab heategevusorganisatsiooni tegev naine pakkude eelkõige neile, kes on otsinud lihtsamat joogatundi ning kellel ei ole olnud seni piisavalt entusiasmi. «Oh, lähen ja proovin, ilma tingimusteta,» kirjeldab viis aastat järjepidevalt joogat ja meditatsiooni praktiseerinud Antsov joogaõhtule tulijate reaktsiooni, mis kaasneb tasuta ürituse avastamisega.

Linnaraamatukogus pole aga üritus mitte juhuslikult «Väga paljude tartlaste esoteeriline tee saab alguse just esoteerilise kirjanduse lugemisest,» selgitab Antsov kohavalikut. Lisaks ei küsi linnaraamatukogu tasuta toimuvate ürituste korral ka saalikasutuse eest rendiraha.

Tasuta üritusi plaanib heategevusorganisatsioon  korraldada ka edaspidi, kuigi mitte väga tihti, sest saamine ja andmine peavad olema elus tasakaalus. «Aga kui mind kutsutakse näiteks mõnele toredale heategevusüritusele oleme valmis tutvustava tunni tegema,» lausus Antsov.

Ka Tartu ülikooli akadeemiline spordiklubi pakub oma tudengitele tasuta treenimise võimalust. TÜ akadeemilise spordiklubi turundusspetsialist Ivo Hundi sõnul tehti tudengitele tasuta teenuse pakkumise otsus juba 2009. aasta suvel. Otsuse kohaselt saavad nii Tartu Ülikooli tudengid kui TÜ töötajad kehtiva tõendi ettenäitamise kasutada tasuta spordihoone kergejõustikuhalli iga päev kella seitsmest hommikul kuni üheni päeval.

«Tahame, et nii TÜ tudengid kui ülikooli töötajad hoiaksid sportlikku eluviisi au sees ja kannaksid intensiivse teadustöö ning õppimise kõrval ka oma keha eest hoolt,» lausus Hunt. Tema sõnul on TÜ spordiklubis treenijaid hommikusel ajal veidi hõredamalt, mistõttu pakub spordiklubi tasuta teenust just sel ajal.

«Tudengitele ja töötajatele endile on see teenus küll tasuta, aga töötajate puhul tuleb arvesse võtta, et tööandja peab tasuma erisoodustusmaksu ning spordiklubiga peab olema sõlmitud sellealane kokkulepe,» lisas Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles