Ülikool meelitab tasuta kursustega

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikool pakub kevadsemestrist kõikidele huvilistele kolme tasuta MOOCi (massive open online course ehk suuremahuline avatud veebikursus). Esimene selline kursus, millel osalesid enamasti välismaalased, korraldati mullu kevadel.

MOOCi üks eesmärke ongi meelitada ülikooli helgemaid päid nii Eestist kui ka välisriikidest.

MOOCid on veebikursused, mis kestavad umbes poolteist kuud ja neid pakuvad paljud ülikoolid kogu maailmas. Eeloleval semestril käsitlevad kursused selliseid valdkondi nagu näiteks energiapoliitika, analüütiline keemia ja programmeerimine.

Kuigi kursuse võtmisel kvalifikatsioonitingimusi ei ole, peaksid Tartu ülikooli õppeprorektori Martin Halliku sõnul eelteadmised valdkonna kohta siiski olema, sest vastasel korral on keeruline kursust edukalt lõpetada.  

MOOCid on üles ehitatud videoloengutele ja neid toetavatele veebipõhistele õppematerjalidele ning testidele.

Halliku sõnul on kursuste tegemine küllaltki töömahukas ja keeruline, kuid nende üks olulisemaid eesmärke on tutvustada välismaalastele Tartu ülikooli ja siinseid erialasid.

Mahukas protsess

Ühest küljest tunduvad videoloengud mugavad, kuid küllaltki töömahukaks teeb kursuse korraldamise see, et osalejatele tuleb anda pidevalt tagasisidet ja vastata küsimustele. «Võib öelda, et tagasiside andmine on peale kursuse koostamise üks keerulisemaid ülesandeid,» ütles õppeprorektor.  

Tartu ülikooli esimese MOOCi juhtiv autor on keemiainstituudi professor Ivo Leito, kes käsitles kursusel mõõtemääramatuse hindamist keemilistes analüüsides.

Leito rääkis, et kursuse ajal töötavad foorumid, kuhu saavad kursuslased oma küsimuste ja probleemidega pöörduda. Leito kinnitusel esitati küsimusi väga palju ja kuna kursus käsitles keemia väga tehnilist valdkonda, ei tohtinud vastused olla pinnapealsed ega lõdva sõnakasutusega.

Paljudest valdkondadest

Praegu valmistatakse Martin Halliku sõnul ette juba uusi kursusi, mida saab võtta 2015. aasta sügisest.

Kuigi esimesed kursused on seotud pigem loodus- ja täppisteadustega, kinnitas Hallik, et edaspidi tuleb kursusi ka paljudest teistest valdkondadest.

MOOC

• MOOCid on mahuga üks Euroopa ainepunkt (EAP, 26 tundi õppija tööd) ja toimuvad täielikult veebipõhiselt.

• Läbitud kursusi saab arvestada tasemeõppe õppekavade täitmisel.

• Infot leiab: moocs.ut.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles