Tartu rahvaarv langes alla 97 000

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Mare Mikofi loodud ja aastal 1977 Emajõe kaldale püstitatud mälestusmärk 100 000. tarlase sünni puhul. Viimastel aastatel on registreeritud tartlaste arv jäänud sellele numbrile alla.
Skulptor Mare Mikofi loodud ja aastal 1977 Emajõe kaldale püstitatud mälestusmärk 100 000. tarlase sünni puhul. Viimastel aastatel on registreeritud tartlaste arv jäänud sellele numbrile alla. Foto: Sille Annuk

Rahvastikuregistri andmeil on Tartu rahvaarv langenud alla 97 000. Täpsemalt oli ametlikult tartlaseks registreeritud inimesi läinud nädala seisuga 96 987.

Veel mullu detsembri lõpus oli Tartu elanikena registreeritud 97 214 inimest ja 2013. aastal küündis registreeritud tartlaste arv üle 98 000.

Tartu linnapea Urmas Klaas kommenteeris, et läinud aastal registreeris end Tartumaalt Tartusse elama 831 inimest, kuid läks lähivaldadesse elama 1458. Ehk siis negatiivne rändesaldo on linnapea hinnangul tartlaste arvu vähenemise peamine põhjus.

Kõige enam  mindi elama seejuures just linna piiri taga asuvatesse omavalitsustesse: Ülenurme valda 408, Tartu valda 265, Luunja valda 175. Klaas lisas, et Haaslava valda läks 76 ja Nõo valda 81 inimest.

«Inimesed ehitavad individuaalmaju ja kolivad linna piiri taha,» ütles Klaas. «Teenuseid tarbitakse edasi Tartu linnas, aga elatakse maal ja maksud makstakse valdadesse. Sisuliselt tartlaste arv ei vähene. Probleem on see, et maksud ei laeku Tartu linna.»

Klaas ütles, et on seda olukorda arutanud ka Tartu vallavanemaga ja suur teema on omavalitsuste võimalik ühinemine. «Küsimus on, millises vormis,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles