Jõgeva plaan võtta ringtee ehituseks laenu sattus kriitikatulva alla

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva. Illustreeriv foto.
Jõgeva. Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Valimislubadusena välja käidud idee ehitada keset linna asuv viie tänava ristmik ümber ringristmikuks kütab Jõgeval omajagu kirgi. Linnavõim tahab plaani teoks teha ning võtta ehituseks 335 000 eurot laenu. Hulk kohalikke elanikke peab seda aga tarbetuks raiskamiseks.

Detsembris vastu võetud linnaeelarve näeb teede ehituseks ette 554 000 eurot. Projektidest kõige kulukam on Suur-Piiri-Puiestee ringristmiku ehitus, mis läheb eeldatavasti maksma 295 000 eurot. Et katta tänavate remondiks ja ehituseks vajalikud summad, kavandati linna eelarvesse sisse ka laenu võtmine summas 335 000 eurot.

Võimuleppes kirjas

Suurim ettevõtmine on plaanis liiklussõlmes, kus ristuvad Suur, Piiri ja Puiestee tänav. Linnapea Aare Olgo on erinevates sõnavõttudes avaldanud arvamust, et praegusel kujul on ristmik ohtlik. Ehkki olemasolev liiklusstatistika ohtusid ei kinnita, kirjutati ringristmiku rajamine sisse ka linnas võimu jagava Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioonileppesse.

Ka on toodud erinevaid näiteid, kuidas inimesed ei saa ristmikul hästi üle tee ning autojuhid ei pea alati kinni ka kehtivast liikluspiirangust.

Ometi plaani suhtes tekkinud üsna tõsine avalikkuse vastuseis. Suhtluskeskkondades ja kommentaariumites kutsuvad kohalikud elanikud linnavõimu üles tervele mõistusele. Tekib lausa küsimus, kes on see rahvas, kellele antud lubadust koalitsioon täita soovib?

Sõnavõttudes leiavad linlased, et ringristmiku asemel tuleks panustada hoopis kõnniteedesse ja muuta tänavate ületamist turvalisemaks. Veel räägitakse põhikooli remondist, turvalisest jalakäijate sillast üle linna poolitava raudtee ning veel teistestki suurtest plaanidest, mis on minevikus jäänud rahanappuse tõttu ellu viimata.

Päris paljud leiavad, et ringristmiku ehitus on lausa tarbetu, sest väikelinnas lihtsalt pole sellist autodevoogu, et keegi olemasolevasse liiklussõlme kauaks toppama jääks. Ümberehituseks laenu võtmise panid aktiivsed kodanikud Petitsioon.ee veebilehel ka rahvahääletusele ning eile südaööl lõppenud hääletusega teeniti 452 vastuhäält, mis kõik ei pruugi kuuluda linna kodanikele.

Laenu võtmise vastu

«Endise linnapeana tean linna rahalist seisu,» märkis praegune volikogu Isamaa ja Res Publica fraktsiooni juht Mihkel Kübar. Ta leidis, et teehooldus on omavalitsuse jaoks tavapärane tegevus, mida tuleb suuta teha linnaeelarvest ilma laenu võtmata. «Ringristmiku ehitus on vaidluse küsimus,» tõdes ta, tunnistades siiski, et ka tema hääletas Petitsioon.ee veebilehel korraldatud hääletusel laenu võtmise vastu.

Kübara hinnangul tekkis linnavalitsusel laenu võtmise idee üsna halval momendil, vahetult enne eelarve kinnitamist. Fraktsioonid ei jõudnud seda küsimust enam läbi arutada.

Neljapäevasel volikogu istungil esitas Kübar koos Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ettepaneku lisaeelarve vastu võtmiseks. Eelnõu eesmärk on, et linn ja rahvas ei peaks laenu võtma.

Siiski arvas ta, et kui koalitsioon on ringristmiku juba plaani võtnud, siis vaevalt võetakse teisi arvamusi kuulda ja küllap see mõte viiakse ellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles